Pages

torstai 12. toukokuuta 2016

Elatusasian ratkeamisen hetket(kö?)

Ylös voi olla pitkä matka. Silti ollaan lähellä! Kuva: iosphere

Tuossa kuvassa ukko osoittelee portaiden yläpäässä olevaa rahakasaa. Joskus palkinto ponnisteluista on kovin lähellä, melkein kosketeltavissa. Silti on vielä pieni matka että on ihan konkreettisesti perillä.

Elatusavun saamisesta on nyt oikeuden päätös. Se tuli kirjeenä kotiin ja oli parasta mustaa valkoisella mitä olen hetkeen lukenut.

Tein Kelassa sisällä olleeseen hakemukseen lisäyksen että nyt on päätös minulla. Sainkin pian pyynnön toimittaa päätös myös heille.

Tässä on tällainen loppuvääntö nyt tulossa joka on ainoastaan byrokratian jäykkyyttä muuten jo erittäin selvässä asiassa. Olen kuin tuo kuvan ukkeli, yritän pitää hymyn huulilla vaikka jo hamuan palkintoa joka asian lopussa odottaa. (Täytyy korostaa että en kyllä ahneudella ole asiaa ajanut, olen vaatimassa lain mukaista minimielatusta joka jokaiselle vastaavassa tilanteessa olevalle lapselle kuulu. Siinä mielessä kuva on väärä. Kuitenkin se mielestäni kertoo tarpeeksi).

Toimitin Kelan sähköisessä järjestelmässä päätöksen. Muutaman päivän kuluttua sain viestin että tulisi toimittaa alkuperäinen tuomio Kelaan että voivat asiaa ajaa. Ei siinä, olisivat voineet heti kertoa että tarvivat alkuperäisen, että tässä tapauksessa ei sähköinen asiakirja ole tarpeeksi pätevä.

Meni yli viikko. Kysyin että mistä kiikastaa kun luulin asian olevan selvän ja että päätös maksatuksista on enää vain siitä paperista kiinni jonka jo olen toimittanut. Sain vastauksen että alkuperäinen hakemukseni on tehty sillä perusteella että elatustukea ei ole oikeudessa vahvistettu ja joudun siten tekemään uuden hakemuksen. Olin siis lisännyt siihen ensimmäiseen hakemukseen tiedon että olen päätöksen nyt saanut ja sen johdosta pyydettiin niitä asiakirjoja.

Jos olisin heti saanut tiedon että minun tarvitsee tehdä uusi hakemus sekä toimittaa oikeuden päätös paperisena Kelaan, olisin ollut tässä tismalleen samassa tilanteessa jo kolme viikkoa sitten. Joo, toisaalta kolme viikkoa on lyhyt aika kun tässä on kulunut jo pitkälle toistakymmentä kuukautta eikä asia ole siltikään vielä valmis. Mutta..

Viimeisimmän tiedon mukaan nyt eletään viimeistä odotuspätkää. Nimittäin: Edes oikeuden tekemään päätöstä ei voida vielä laittaa käytäntöön; ensin elatusavun laiminlyöneeseen vanhempaan otetaan Kelasta yhteyttä ja kysytään onko tämä laiminlyönyt elatusmaksuja. Se että se ihan selvällä suomen kielellä ilmoitetaan oikeuden tuomiossa ei ole tarpeeksi vaan jälleen se toinen ihminen saa vastineaikaa, tällä kertaa kolmisen viikkoa. Vasta tämän ajan  ja mahdollisen vastineensa käsittelyn jälkeen lapselle voidaan maksaa se mistä on jo päätös. Ei voi muuta kuin nauraa että on meillä jumalauta turhaa paperin pyörittelyä tässä maassa ja paljon! Se kolme viikkoa mitä "menetin" sirpaleisen hakemuksen täydentämisen ja korjaamisen vuoksi, saa nyt kaveriksi uuden kolme viikkoa kun odotellaan taas kun "annetaan mahdollisuus".
Olin erittäin optimistinen että toukokuussa olisi tämä kappale elämästä paketissa, mutta kait se kesäkuussakin vielä hyvin paketoituu.

Jos joku vanhempi tuskailee samassa tilanteessa, missä tahansa prosessin vaiheessa, niin toivotan päätöksen lujuutta ja vankkumattomuutta asian hoitoon! Tämä vie paljon aikaa jos kalenterista katsoo, toisaalta yhden pykälän eteenpäin saattaminen on usein vain yhden tai parin paperin täytön vaivalla tehty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Bottispämmäyksen vuoksi muutin asetuksia niin että vähän täytyy nähdä vaivaa kommentoidakseen.

Lue myös:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...