Pages

keskiviikko 25. lokakuuta 2017

Miten opiskelija voi säästää?

 Kohta tulee kaksi vuotta kun elämäntilanteen vuoksi jouduin purkamaan kaikki säästöni ja puskurini. Elettiin alkuvuotta 2016 kun tapahtumat tiputtivat nolliin Nordnetin salkkuni. Aloin kirjoittamaan tuota tapahtumaketjua maaliskuussa kun olin itse ensin sulatellut asiaa. Lopputulemahan oli se että säästöt suli ja elämän prinsiipit olivat silloin enemmän ihmissuhde- ja perhesuhteisiin liittyviä asioita.

Pikkuhiljaa, salakavalasti olen kuitenkin aloitellut säästämistä uudelleen. Vuoden kuluttua opiskelijaelämä loppuu ja sitten alkaa opintojen aikana kertyneiden velkojen takaisinmaksu. Velkojen vastapainona on kuitenkin aina hyvä olla edes jonkun suuruinen puskuri. Olen aiemmin joskus kirjoitellut puskurin henkisestä suuruudesta joka on aina vähintään yhtä suuri kuin sen konkreettinen suuruus. Helpottaa ajatella että on jotain johon turvautua jos tulee uusi taloudellinen sormi suuhun -tilanne. Pienituloisena suhteutan puskurin suuruuden tuloihin ja jo muutama satanen saa mielen levollisemmaksi.

Miten sitten aloin säästämään?

Käytin jo ennestään tuttua S-Pankin rahastosäästämistä. Joka kuukausi bonukset ja kevätkaudella osuuspääomien korot siirtyivät rahastotilille josta ne lähtivät sitten rahastoon. S-bonukset maksetaan osoitetulle tilille joka kuun 10. päivä. Tuona päivänä siirsin samalle tilille hieman ylimääräistä ruokatililtä. Joskus 5€, joskus 20€. Rahastotilin saldo lähtee rahastoon aina kun tilin summa ylittää 10€, tuo oli siis minimimäärä kuukaudessa jonka sinne laitoin. Ensin kertynyt summa oli muutama kymppi, kohta yli 50€, pian 100€ jne. Syyskuussa lunastin rahastoon kertyneet varat ja siirsin ne Nordnetiin jossa aiemminkin säilytin arvo-osuustiliä ja pidin puskuritiliä. Aloitin myös Nordnetiin säännöllisen rahastosäästämisen pienellä summalla.

Hiljakseen myös siirsin OP:ssa rahaa käyttötililtä rahastoon. Useimmiten niin että tehdessä nettikirppismyyntejä siirsin noita tuloja rahastoon. Turhan romppeen myynneistä kertyneitä rahoja en ottanut ainakaan täysimääräisesti käyttöön vaikka tiukkaa olikin. Aina edes joku osa jäi tilille odottamaan rahastoon siirtoa.

Monesti olen kirjoittanut pikkupuroista, pienistä rahalähteistä. Jos käytän käteistä, laitan poikkeuksetta vaihtorahoista saadut kolikot 1€ asti kolikkokippoon. Samoin palautuspulloja kerään isomman pussillisen kerralla vietäväksi ja kauppaostosten yhteydessä otan pullorahat käteisenä ja laitan kolikkokippoon. Ajan saatossa sinnekin kertyy kymmeniä euroja jotka on mukava yhdessä erässä kohdennetusti käyttää joko isompaan hankintaan, velan maksamiseen tai säästöön siirtämiseen.

Vaikka nykyiset tuloni ovat pienemmät kuin yli kymmeneen vuoteen, siirrän silti edes hiukan sivuun kuukausittain. Tiedän jo ennestään että jokainen pienikin säästö vaikuttaa ja säästämiseen ei ole oikotietä. Sitä ei voi aloittaa yhtään aiemmin kuin juuri nyt!

Velkatilanteeni elää vielä niin kauan kuin opinnot kestävät. Säästötilannetta sen sijaan voisin alkaa taas seurailemaan kuukausittain.

Säästötilanteeni lokakuussa:

S-rahasto 0€
Nordnet 649€
OP rahasto 289,90€

Yhteensä: 938,90€

Oikeastaan minulla on vielä käteisenä 100 asiaa myyty - "haasteen" kakkososaan kuuluvia rahoja jotka ovat sellaista välitilassa olevaa rahaa. En vielä ole niitä mihinkään erityiseen käyttänyt enkä ole päättänyt miten ne säästäisin, tilille vai rahastoon vai osakkeisiin vai lapsen säästöihin.
Näitä jos jatkaisin listaten niin oma motivaatio varmasti kasvaisi taas hurjasti saada summat kasvamaan!

4 kommenttia:

  1. Ite oon avannu puskuria varten Bank of Norwegian tilin minne saa 1,75% koron valtion takauksella. Se on kyllä loistava paikka pitää puskuria. Oma puskurini tulee kohta syödyksi kun mätkyt tulee maksuun, mutta jotakin sinne toivottavasti jää. Tavoittelen sinne sitten ainakin 2kk puskuria. Itellä tuo säästäminen ja sijoittaminen on kanssa hyvin vähäistä kun tulot ei päätä huimaa :) Pienistä puroista kasvaa suuri virta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Norwegianin säästötilin olen huomioinut, vielä ei itselle ole tarvetta sinne tullut mutta mielessä sen kyllä pidän :)

      Poista
  2. Välillä elämässä tulee takapakkia, se on normaalia. Tästä ei pidä kuitenkaan lannistua, vaan pyrkiä nousemaan uudestaan jaloilleen. Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että säästäminen pitää aloittaa heti vaikka vain muutamalla kolikolla kuukaudessa. Jossakin vaiheessa huomaa että säästöihin onkin kertynyt mukava summa rahaa. Tämä motivoi jatkamaan tavoitteita.

    Pahastutko jos kopioin sinulta tuon sadan asian myymisen haasteen myös omaan blogiini? Haluaisin päästä ylimääräisestä tavarasta eroon ja tämä olisi mielekäs haaste seuraavalle kuukaudelle talouden hyvinvointi osiossa.

    Tsemppiä säästöjen keräämiseen ja muihin tavoitteisiin. Jatka ihmeessä säästöjen seuraamista blogissasi, uskon sen inspiroivan muitakin omissa tavoitteissaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo uuteen starttiin heti kun vaan mahdollista!
      100 asiaa myyty, siitä vaan kuule listoja tekemään :) Hauskaa seurailla miten äkkiä sitä turhaketta saa pois nurkistaan ja tuonkin listauksen plussapuoli on se miten se motivoi jatkamaan.

      Poista

Kiitos kommentista! Bottispämmäyksen vuoksi muutin asetuksia niin että vähän täytyy nähdä vaivaa kommentoidakseen.

Lue myös:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...