16.
Opiskele, retkeile, harrasta: vaikka talous olisi tiukalla, pitää elämästä myös nauttia. Joistakin harrastuksista ja kursseista voi olla apua myös työelämässä/työnhankinnassa esim. ensiapukurssit tai kielikurssit. Edullisia retkiä, kursseja ja harrastusmahdollisuuksia järjestävät ainakin kansanopistot ja erilaiset paikalliset seurat ja järjestöt, esim. 4H ja Martat, kalastus ja metsästysseurat sekä pienemmillä paikkakunnilla myös kunnan kulttuuritoimi. Mielenkiintoinen/edullinen koulutus/retki/harrastuskurssi johon haluaisin osallistua:___________________________________________
Kansalaisopistojen kurssitarjonta on pääasiassa aina sieltä edullisimmasta päästä. Kannattaa tutustua. Opiskeluintoinen voi myös, harrastuksen vuoksi, suorittaa lukion oppimäärän aikuislukiossa niin halutessaan. Opiskelutapa ei paljon kansalaisopistojen esim. kieltenopetuksesta eroa.
On paljon harrastuksia jotka eivät vaadi suuria taloudellisia panostuksia. Sosiaaliset lomat, tai mikä niiden virallinen nimitys onkaan, ovat monelle lomailun ainoa mahdollistava tekijä. Lähipiirissä on perheitä jotka ovat olleet näillä viikon kotimaan kylpylälomilla pienen omavastuuosuuden hinnalla.
17.
Puhelinlaskua pienemmäksi. Koska kaikki läheiset ja ystävät eivät tule vastaan päivittäin, heille tulee helposti soitettua pitkiäkin puheluita. Soita aina lankapuhelimella lankapuhelimeen ja matkapuhelimella matkapuhelimeen, se on edullisinta. Jos olet vaihtamassa liittymää, valitse sama liittymä, kuin useimmilla ihmisillä kenelle soitat, saman operaattorin väliset puhelut ovat edullisempia. Harkitse myös muita tapoja. Jos sinulla on tietokone ja internet, lähetä sähköpostia tai opettele käyttämään Skypeä. Tekstiviesti kannattaa lähettää jos asiaa ei ole paljon ja jos asiaa on paljon, mutta se ei ole kiireellistä, kannattaa lähettää vaikkapa perinteinen kirje! Omia ajatuksia, miten voisit pienentää puhelinlaskuasi:
__________________________________________
__________________________________________
Eiköhän nuo puhelinlaskut saa nykyään aika hyvin kuriin erilaisilla pakettiliittymillä. Uskoisin että vähän "vanhentunut" vinkki. Jos kuitenkin jollakin on puhelinlaskun kanssa ongelmia, saa tuolla Skypellä ja esim. Whatsapp-sovelluksella jo hyvän startin laskun pienentämiseksi.
18.
Tarkista tapasi: energiaa menee huomaamatta helposti harakoille. Kun paistat jotakin uunissa, voit sammuttaa uunin jo reilusti ennen kuin tuote on valmis. Huoneissa, joissa ei oleskella, ei tarvitse pitää valoja päällä ja kun puhelin ei ole laturissa, laturi kannattaa irrottaa seinästä. Pese vain täysiä koneellisia pyykkiä ja astioita. Usein televisiota pidetään päällä vain tavan vuoksi taustaäänenä, jos näin on sinun kohdallasi, kannattaa hankkia pieni radio, se kuluttaa paljon vähemmän sähköä! Omia huomiota, joilla voisit pienentää sähkön kulutustasi:
_______________________________________________________
_______________________________________________________
_______________________________________________________
Sähkönkulutukseen liittyvät vinkit ovat niitä perinteisimpiä säästövinkkejä. Itselläni on jostakin saatu kytkimellä varustettu jatkojohto, joka on käytössä olohuoneessa. Yleensähän suuri osa elektroniikasta on television ympärillä (stereot, dvd-soitin, pelikonsolit jne.) ja moni laite käyttää valmiustilassakin sähköä merkkivaloja ja kellonaikoja näyttämällä. Tuo kytkin laittaa kaikesta virrat pois silloin kun televisiota ei katsota. Säästöä se on pienikin säästö.
19.
Jos ajelet autolla, kannattaa miettiä bensankulutusta. Mäet voi laskea vapaalla ja moottoritiellä vauhti kannattaa pitää tasaisena. Kiihdyttely ja kaupunkiajo kuluttavat eniten. Tarvitsetko edes välttämättä autoa? Ainakin kaupungeissa julkiset kulkuvälineet tulevat paljon halvemmiksi ja ovat kätevämpiä, säästyt parkkimaksuilta, vakuutuksilta ja muilta kuluilta. Kesäksi kannattaa maallakin harkita auton laittamista seisontaan ja pyöräillä mahdollisimman paljon, kunnon lisäksi pankkitilin saldo kasvaa! Miten voisit pienentää bensan kulutustasi? esim. käymällä kaupassa harvemmin tms:
_____________________________
_____________________________
_____________________________
Asiointien ketjuttaminen, autottomien päivien viettäminen, kimppakyydit... Taloudellisen ajotyylin opetteleminen säästää polttoainetta yllättävän paljon. Kukaan ei voi kyseenalaistaa toisen auton tarvetta, mutta jokainen voi tarkistella omaa auton käyttöään. Sieltä voi löytyä hurjasti parannettavaa.
Pienemmissä kaupungeissa ja kunnissa julkinen liikenne ei monestikaan ole vaihtoehto, että sikäli neuvona ei ole mitenkään yleispätevä.
20.
Uudet hankinnat kannattaa miettiä tarkkaan. Ennen kuin kävelee kauppaan sisälle, kannattaa miettiä, saisiko tavaran kierrätyskeskuksesta, kirpputorilta tai nettihuutokaupasta. Jos tavara on ostettava uutena, mieti milloin sen todella tarvitset. Voisitko hiihtää yhden talven vielä vähän huonommilla suksilla tai käyttää tietokonetta jonka akku ei kestä enää yhtä hyvin kuin alussa. Jos pääsyt ostamaan uuden tuotteen, pyri välttämään osamaksua, se tulee yleensä aina kalliimmaksi kuin kertamaksu. Mieti myös etukäteen, mikä tavara mahdollisesti seuraavaksi pitää vaihtaa ja varaudu siihen säästämällä jo etukäteen. Mikä tavara mahdollisesti seuraavaksi pitää vaihtaa/hankkia? Saisiko sen ostettua käytettynä?
__________________________________________________________
__________________________________________________________
Tässä taitaa kiteytyä monen ihmisen ongelma.. Kun ei mieti ja suunnittele talouttaan, sitä on jossain vaiheessa pöpelikössä asioidensa kanssa. Kirppareilta ostaminen ei ole pelkästään vähävaraisten hommaa, sehän on itse asiassa ihailtava asianlaita jos pystyy käyttämään toisen vanhoja tavaroita. Suosittelen jokaista tekemään visiitin tai pari kaatopaikoille tai epävirallisille tavaran kippauspaikoille; on aika järkyttävää mitä kaikkea (ja varsinkin, kuinka paljon) ihmiset heittävät pois, kuluttavat.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentista! Bottispämmäyksen vuoksi muutin asetuksia niin että vähän täytyy nähdä vaivaa kommentoidakseen.