Pages

maanantai 5. elokuuta 2013

Kukkaron Herraksi elämänhallintavinkit 21-25

21.
 
Suosi käteistä. Kortilla ostaessa tulee helposti huomaamatta käytettyä enemmän rahaa kuin käteisellä ostettaessa. Nosta esimerkiksi viikkobudjettisi käteisenä ja jaa se päiville. Ota sitten vain kullekin päivälle suunnittelemasi budjetti käteisenä mukaan ja jätä pankki/luottokortti kokonaan kotiin. Näin pysyt budjetissasi ja vältyt heräteostoksilta. Kun pankkikortti on kotona, joudut miettimään ainakin yhden kerran enemmän, tarvitsetko todella tuotteen, jonka olisit muuten ostanut heti sen nähtyäsi. Minkä heräteostoksen teit viimeksi? Olisitko voinut pärjätä ilman sitä?
______________________________________
 
Tämä alkaa olla jo säästövinkkien aatelia. Olen tässä blogissa ehdottanut viikkobudjetin käyttöä käteisenä ns. ylimääräisten ostosten suhteen. Sama voi aivan yhtä hyvin toimia kaikessa ostoskäyttäytymisessä. Tai pitää "hussausrahat" ja ruoka- ym. rahat erikseen.
Kuitenkin, jos kulkee vain pieni määrä rahaa mukanaan, joutuu oikeasti priorisoimaan sen käyttöä. Sitä vain ei voi käyttää liikaa kun ei ole mitä käyttää. 
 
 
22.
 
Mieti annoksia ja määriä. Monet kauppojen tuotteet on käyttöohjeisiin annosteltu turhan suuriksi. Pyykinpesuainetta tarvitset vain n. puolet suositellusta määrästä, sama koskee montaa muutakin tuotetta, kuten mehutiivistettä. Myös valmiiksi viipaloidut juustonpalat ja leikkeleet ovat usein riittävän suuria kahdelle leivälle. Mieti mitä sinä saatat annostella liikaa? esim. kaulimalla valmiin joulutorttulevyn pidemmäksi, saat kahden sijasta kolme joulutorttua ja herkusta tulee myös hieman kevyempi!
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
 
Tuon pesuaineen puolituksen luin jostakin seuraamastani blogista jokin aika sitten. Ehkä se toimii, itse en ole lähtenyt puolittamaan tabletteja, sen verran harvoin kuitenkin astianpesukone on päällä. Valmiiksi viipaloitujen tuotteiden ostaminen on ehkä helppoa, mutta vaikka puolittaisi juustoviipaleet, onko niiden ostamisessa mitään järkeä? Kilohinta on paljon suurempi, ja rasiassa valmiiksi odottavat siivut kutsuvat ainakin meikäläistä luokseen napostelemaan niitä..
Annoskoosta tuli mieleen, että ruokajätteen minimoimiseksi olen tehnyt pitkään niin että laitan itselle pienemmän annoksen kuin mitä tekisi mieli; lapsi jättää lähes aina osan omasta annoksestaan, jonka sitten syön itse "jälkiruoaksi". 
 
23.
 
Anna lahjaksi omaa aikaasi, lupaudu hoitamaan lapsia tai luomaan ystäväsi lumet. Jos haluaa antaa materiaa olevan lahjan, kannattaa kerätä isompi porukka ja antaa lahja yhdessä. Näin juhlasankari saa ehkä arvokkaamman lahjan, mutta yksittäisen henkilön osuus siitä on pienempi kuin jos ostaisi lahjan yksin. Minkä palveluksen itse toivoisit saavasi joskus lahjaksi?
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
 
Kimppalahjat ovat nykyään oikeastaan aika yleisiä. Pienellä panostuksella saa tosiaan isompiakin lahjoja tai vaikka shekin. Ei-materiaalisia lahjaideoita on esim. pihan syys- tai kevättalkoot, tuoreen äidin "tuulettumaan ajaminen" lapsenvahtina olemalla tai vaikka laavuretki retkieväin varustettuna. Itse käyn isoäitini luona kyläilemässä sillä ajatuksella että samalla reissulla auttelen vaikka ruohon leikkaamalla tai tiskaamalla, käyttämällä kaupassa tai matot tamppaamalla.
Pienet avuliaat ja piristävät teot eivät kuitenkaan tarvitse juhlaa tai merkkipäivää "syyksi", ne tuntuvat vielä paremmalta kun ne tulevat puhtaasta tekemisen ja auttamisen halusta, ja siksi ovat arvokkaampia kuin lahjana annetut teot. 
 
24.
 
Ennenkuin tuhlaat kalliisiin itsehoitolääkkeisiin, koeta vanhan kansan kikkoja! Ruoansulatukseen suositellaan esimerkiksi nielaisemaan 3 kokonaista pippuria ja hyönteisten puremien kutinaan auttaa nestesaippua tai hammastahna! Jos ostat monivitamiineja, katso tarkkaan minkä verran saat mitäkin vitamiinia yhdestä tabletista. Usein annokset ovat suuria, jotakin vitamiinia saattaa tabletista saada jopa 200% suositellusta päiväannoksesta! Tällaiset tabletit kannattaa puolittaa, niin ne saa kestämään paljon pidempään eikä teho silti heikkene. Vinkki: Kannattaa hankkia vitamiineja, jotka sopivat koko perheelle, lasten vitamiinit ovat usein edullisempia vaikka sisältävät samat aineet, ne myös maistuvat paremmalta! Mitä itsehoitotuotetta käytät, voisitko korvata sen tai vähentää sen käytön määrää?
________________________________________________________________________
 
 
Vanhan kansan vinkit ovat loistavia. Itselläni on kaksi kirjaa aiheesta, satoja vuosia käytetyt konstit eivät voi olla kovin pahasti väärässä. Nokkosen olen luullut olevan puhtaasti ärsyttävä pistävä kasvi, kunnes aloin käyttää sitä mm. keitoissa. Käyttivät nokkosta ennen mm. leipätaikinan ja perunamuusin jatkeeksi..
Vitamiineista sen verran, että suomalaiset suositukset monien vitamiinien suositusarvoista ovat erittäin konservatiivisia. Tosiasiassa esim. d-vitamiinia saisi/pitäisi popsia reilusti enemmän kuin mitä nykyiset suositukset ovat. Monipuolinen ruokavalio on paras vitamiinien ja hivenaineiden lähde, mutta jos purkkiin luottaa, voi kyllä unohtaa pillerien puolittamiset.
 
25.
 
Pienennä lämmityskustannuksia. Viileämpi huoneilma on terveellisempi kuin liian lämmin. Yhden prosentin lämpötilan laskeminen asunnossasi tarkoittaa n.5% energiasäästöä, etkä huomaa sitä lainkaan. Pakkaspäivinä kannattaa sulkea verhot yöksi ja päivällä siksi aikaa kun ei ole kotona, kylmä pääsee ikkunoiden läpi paremmin kuin uskoisi ja lämmityskustannukset nousevat.
Mattojen pitäminen lattialla pitää jalat lämpimänä ja voit säätää myös lattialämmityksen pienemmälle. Vinkki: Myös sisutuksella voi vaikuttaa! Käytä talvella lämpöä imeviä tummia verhoja ja kesällä valoa ja lämpöä pois heijastavia vaaleita verhoja. Jos sinulla on kirjahylly, laita se ulkoseinää vasten niin se toimii samalla myös lämpöeristeenä.Millä pienellä muutoksella voisit vaikuttaa omiin lämmityskustannuksiisi, ovatko eristeesi kunnossa?
__________________________________
__________________________________
__________________________________
 
Asun vanhassa talossa, ja lämmityskustannukset ovat välistä järkyttäviä talviaikaan.
Jos sinulla on takkamahdollisuus, hyödynnä sitä niin paljon kuin mahdollista! Ilmaista polttopuuta on tarjolla kun vain käyttää kekseliäisyyttä! Kuntien tekemät raivaustyöt esim. voimalinjojen tai erilaisten rakennushankkeiden läheisyydessä jättävät tonneittain puuta lojumaan maastoon. Jos kyse ei ole varsinaisesta hakkuusta, on puu yleensä ilmaiseksi haettavissa alueelta pois. Rakennustyömailta voi saada rakennusjätettä ilmaiseksi, siis aivan tervettä kakkosnelosta hukkapaloina.
Talousjätteestä suuri osa on sellaista jonka pientaloudessa voi polttaa tai käyttää sytykkeenä.
Erilaisten kodin huonekalujen ja tarvikkeiden hajotessa kannattaa nähdä pieni vaiva puuosien pilkkomisessa ja niiden polttamisessa.
Lämmityskustannusten pienentämiseksi taistelen matoin, kuten vinkissä sanotaan. Lattian kautta kylmä hohkaa ilkeästi, ja jalkojen ollessa kylmät, tuntuu kylmä hiipivän ytimiin asti. Talvella ei kuitenkaan ole tarve ihmisen olla kalsareilla sisällä, siispä reilusti pukeudun huppariin ja paksuihin collegehousuihin, jalassa lämpimät karvatöppöset.
Verhovinkkiä voisin kokeilla tulevana talvikautena, jos saisi yhden ikkunoita täynnä olevan seinustan vähemmän vetäväksi.
 Kirpputoreilta hamstraan halpoja kynttilöitä kaikkina vuodenaikoina.  Ei-sesonkina ihmiset myyvät esim. vajaita kynttiläpaketteja muutamilla senteillä. Pimeään ja kylmään aikaan valoa ja lämpöä tuovat kynttilät sopivat erityisen hyvin, vaikka ehkä lämmöntuotto nyt suhteellisen pieni olisikin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Bottispämmäyksen vuoksi muutin asetuksia niin että vähän täytyy nähdä vaivaa kommentoidakseen.

Lue myös:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...