Pages

torstai 13. huhtikuuta 2017

Opintolainahyvitys

Kun viimeksi olen listannut lainojani, on siellä ollut parin tonnin opintolaina muistona ammatillisesta koulutuksesta vuodelta kivi ja hakku.

Opintolainaan on tullut merkittävää kasvua, olenhan nyt ollut pari vuotta jälleen uutta oppimassa koulun penkillä.

Opiskelijoiden tukirakenteisiin on tullut ja tulee jatkossakin muutoksia.

Opintolainahyvitys on korvannut aiemman opintolainavähennyksen 2014.
Opintotuen asumislisä lakkautuu ja opiskelijat ohjataan yleisen asumistuen piiriin. Samaten opintorahan osuus laskee korkeakouluopiskelijoilla toisen asteen opintorahan tasalle syyslukukaudesta 2017. Opintolainan osuus tulee kasvamaan korkeakouluopiskelijoiden osalta aiemmasta 400€/kk 650€/kk:een. Aiemmin lainatakaukselle on ollut esteenä maksuhäiriömerkintä mutta tämäkin rajoite poistuu eli yhä useampi opiskelija on lainaan oikeutettu. Suomi on ottamassa askelta malliin jossa koulutuksen kustannuksia vyörytetään opiskelijoille. Keskustelua on käyty jo ulkomaisten opiskelijoiden lukukausimaksuista ja varmasti ennen pitkää myös siitä että itse maksamme tiettyä lukukausimaksua.
En ole mitenkään suuresti vastaan sitä että opiskelija saa mahdollisuuden suurempaan lainamäärään mahdollistaakseen opiskelunsa. Erityisesti kun täkynä on opintolainahyvitys.

Laskelmat tehty nykyisillä opintolainan määrillä.
Taulukko opintolainahyvityksen summista kertoo aika hyvin sen, miten suuri osa täysimääräisenä nostetuista lainoista sulaakin pois jos henkilö suinkin valmistuu aikataulun mukaisesti.

Vaikka opiskelijan velkamäärä kasvaakin ja opintorahan määrä pienenee, täytyy laskelmia tehdessään kuitenkin ottaa huomioon mahdollinen lainan hyvitys joka pienentää todellisia opintojen kustannuksia.

Esimerkkilaskelmia löytyy Kelan sivuilta kattavasti joten niitä on turha tässä kerrata. Jokaisen kannattaa kuitenkin ottaa huomioon oma tilanteensa ja miten aikoo opintonsa suorittaa: Jos nostaa opintorahaa ja opintolainaa sekä tekee sallitun määrän töitä, maksetun asumistuen määrä saattaa pienenetyä. Toisaalta, edes laina+opintoraha+sallitut ansiot eivät välttämättä riitä kattamaan elämisen kuluja jos kuvioissa on muitakin muuttujia. Oma tilanteeni käy tässä esimerkkinä: Minulla on huollettava lapsi sekä paljon sellaisia kuluja joita yli kymmenen vuotta nuoremmilla kurssikavereillani ei välttämättä ole. Saatan löytää itseni syksyllä tilanteesta jossa nämä uudet tuet eivät riitä. Voi olla että tukijärjestelyiden lisäksi turvaudun toimeentulotukeen. Tuore yrityksen perustaminen lienee ainakin byrokraattisesti hankaloittava tekijä koska tarvitaan lisää paperiselvittelyjä.


Opintolainaa ei pidä pelätä liiaksi, olen sitä mieltä. Se on halvinta mahdollista lainaa mitä on ja takaisinmaksu todella joustavaa.
Kaikkein herkullisin tilanne on niillä opiskelijoilla jotka eivät tarvitse lainaa koska opiskelevat esim. säästöjen turvin. Heidän nimenomaan kannattaa laina ottaa ja laittaa säästöön siltä osin mitä lainahyvitysosuus ei koske. Hyvityksen osuus jää itselle periaatteessa ilmaiseksi rahaksi.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Bottispämmäyksen vuoksi muutin asetuksia niin että vähän täytyy nähdä vaivaa kommentoidakseen.

Lue myös:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...