Mökkiläinen. Kuva iosphere |
Olen houkutusherkkä.
On kyse sitten edun keräämisistä, voiton tekemisestä tai muuten vain erilaisesta näkökulmasta rahan tai säästön tekemiseen, olen aika helppo nakki kuulemaan lisää. No toki muihinkin aihepiireihin liittyen.
Pitkän pitkä tarina lyhyesti:
Olen nykyään mukana porukassa joka omistaa ja osin vuokraa vapaa-ajan asuntoa Suomen kauniissa Lapissa. Mökkejä ja loma-asuntoja on maan niemet ja notkot ja tunturit täynnä ja joku ne omistaa. Sinänsä asiassa ei ole mitään erikoista siis. Tutuista koostuvalla porukalla ostimme yhden kohteen suositulta pohjoisen loma-alueelta. Kohteen käyttöaika on jaettu tasan omistajien kesken. Yhteisellä sopimuksella kukin omistaja voi joko käyttää itse aikansa tai vuokrata eteenpäin. Omistajien oma kiinnostus ja halu kohteen käyttöön vaikuttaa siihen kenelle sitä eteenpäin annetaan, eli kaikkien intresseissä on pitää kohde käyttökunnossa mahdollisimman pitkään. Kiinteistön kustannukset ovat siedettävät ja alue keskeinen ja vuosien aikana suosionsa hyvin säilyttänyt. Perustiedoiltaan ja taustoiltaan kohde kestää kriittisen tarkastelun.
Mökkisijoituksen on tarkoitus olla yhdistelmä oman lomailun mahdollistamista sekä tietyllä tavalla harjoittelua asuntosijoittamista varten. Minulla on nyt paikka jossa voin viettää x määrän aikaa vuodessa tai halutessani vuokrata tuon ajan eteenpäin. Toiveena tottakai optimaalisesti yhdistää huvi ja hyöty.
Hyötyinä näen tässä ainakin seuraavia tekijöitä:
- Jaettu omistussuhde jakaa myös riskit
- Pieni pääoman tarve kun omistusosuus on 1/10
- Yhteinen hyöty kun puolison kanssa omistamme molemmat yhden osuuden
- Käyttöaste "omalle" mökille suuri vs. kesämökki joka tyhjänä ainakin 45 viikkoa vuodessa.
- Vuokraamalla voi tasata omia kuluja ja kartuttaa sijoitusvarallisuutta
- Kohde ostettu mahdollisesti 5-10% alihintaan, myydessä omansa saa hyvin varmasti pois
Asia on ollut vireillä nyt puoli vuotta. Saman ajan olemme pyöritelleet kumppanin kanssa erilaisia skenaarioita siitä millä suhteella otamme tästä projektista huvia ja hyötyä irti. Toistaiseksi olemme kartuttaneet kokemusta molemmista. Olemme siis sekä itse lomailleet että vuokranneet viikkoja.
Maksamme kuukausittain tästä projektista pienen summan jolla mökkilainaa lyhennetään. Mahdolliset vuokratuotot käytetään joko peruskulujen tai lisälyhennysten maksamiseen. Lähdimme ensin liikkeelle lomaosaketyyppisestä mallista jossa hyväksyimme itsellemme sen että maksamme lomanviettopaikasta myös silloin kun emme siellä itse käy, tasaisesti pitkin vuotta. Päädyimme myös siihen että ainakin kotimaan lomailun osalta matkustaminen tulee kohdentumaan tuolle omalle ajanviettopaikalle. Kun pidimme ajatusta miellyttävänä, sai se lisävahvistusta siitä että voimme myös antaa lomanviettopaikan maksaa itseään sillä että annamme luotetuille tutuille ja sukulaisille sitä käyttöön korvausta vastaan. Riisuimme verotukseen ja byrokratiaan liittyvät asiat yhtälöstä pois päätöksen teon helpottamiseksi ja jotenkin homma tuntui niin selvältä että emme malttaneet olla lähtemättä mukaan.
Nyt meillä on molemmilla mahdollisuus tarjota sekä itsellemme että sukulaisillemme hyvältä ja helpolta tuntuva loma.
Pidän kirjaa myös tähän mökkiasiaan liittyvistä kustannuksista, lainasta, vuokratuloista yms. Taulukot ovat vielä pieniä, lukuja on vähän ja luonnollisesti hankintaan liittyvä laina ei ole vielä paljoa pienentynyt. Joka kuukausi se kuitenkin tippuu, ja odotamme vuositasolla saavamme omalle panostukselle hyvän vastineen vuokratulon ja sen avulla tehtyjen lisälyhennysten muodossa.
Jos kokemukset jatkuvat positiivisina, on mahdollista että projektia lähdetään viemään eteenpäin toisenkin mökin hankkimisella. Tämä on kuitenkin vasta muutaman vuoden kuluttua ajankohtainen optio.
Kuulostaa hyvältä bisnekseltä! Ainoa mikä itseäni mietityttää, on tuo teidän porukka. Pystyttekö tekemään kaikkia miellyttäviä päätöksiä ja onko porukassa joku "johtaja"? Toisaalta, jos kaikki sopeutuvat sovittuihin sääntöihin ja päätöksistä pystytään myös sopimaan järjellä, niin hienoa!
VastaaPoista