Okei. Ensinnä on tunnustettava yksi seikka. Olen ollut enemmän pois kotoa. Erilaisessa elämäntilanteessa se ei olisi mahdollista, enkä haluaisikaan. Vapaa-ajan uhraaminen on asia erikseen jos on vain itsestään vastuussa. Olen kuitenkin koululaisen vanhempi ja jokainen hetki pois kotoa on myös pois hänen luotaan. Vuorotyöhön tottuneena lapsikin on tietysti tottunut siihen että vapaa-aika ja yhdessäolo toteutetaan silloin kun se on mahdollista, ei aina arkisin klo 16 jälkeen ja viikonloppuna. Ilman nykyistä puolisoa, lapsen ja puolison hienoa yhteistä säveltä ja yhteistä kotia ei tänä keväänä koulun ja työn toteuttaminen olisi ollutkaan mahdollista tässä määrin.
Jos edellä oleva on vaikka jonkunlainen alustus tai kivijalka niin jatko on sitten sen päälle kantavien rakenteiden pystyttämistä. Vaihdettu vapaa-aika tuo mukanaan sekä opillista hyötyä että rahaa. Oppihyödyn tarvin että voin joskus valmistuakin, saatu raha löytää kyllä käyttökohteensa myös.
Vaikka tämä on lisäansiopäivitys niin koen ehkä tässä kohtaa tarpeelliseksi tuoda perusteluja kaiken ansaitun rahan ansaitsemiselle. Miksi niin teen? Yksiselitteistä vastausta ei ole, mutta blogin satojen kirjoitusten joukosta löytynee nippu selityksiä ja syitä. Jokin sisäsyntyinen mekanismi pitää meikäläisen sen verran kiireisenä vuodesta toiseen että kyseessä on oltava se yrittäjähenkisyys mistä puhutaan. On mukavaa laiskotellakin mutta rajansa kaikella. Kyllä jos näen kalenterissa kaksi-kolme perättäistä vapaapäivää on se minulle signaali siitä että jotain muutakin voisin noina päivinä tehdä kuin vain olla toimettomana. Perheen kanssa voi viettää erityisen mukavan päivän vaikkapa muksun päästyä koulusta mutta voihan sitä tavata asiakkaita tai tehdä jotain pientä lisähommaa vaikka klo 10-14 välillä? Eikö niin? Lomat on sitten erikseen, silloin paremminkin suodaan oloneuvoksena lokoilu. Omien sosiaalisten ja taloudellisten tavoitteiden täyttymiseksi on suotavaa tehdä työtä tänä päivänä, vaikka tavoite olisi kymmenien vuosien päässä. Optimaalinen elämänrytmi tulevaisuudessani on varmastikin höllempi kuin nyt. Uskoisin että helpommin kieltäydyn lähestymästä minkäänlaisia jaksamisen äärirajoja siinä vaiheessa kun on velaton mökki ja/tai asunto joista nauttia ja jotka mahdollistavat pienemmällä elämisen.
Lyhyen aikavälin motivaattori lisäansion tekemiselle on se että asuntokauppoja tehdessä minun maksettavaksi lankesi varainsiirtovero, puolisolle ei. Sovimme että minä hoidan veron suuruisen määrän lisälyhennyksinä yhteisinä otettuihin asuntolainoihin. Koen ns. kunniakysymyksenä saada tuo veron määrä kuitatuksi niin nopeasti kuin mahdollista. Nostetaan vielä viimeisenä tässä kohtaa esiin kärpäskortti. Jos saan monta kärpästä huitaisua kohden, miksi en niin tekisi? Koulu/työ/raha/lisäansio kulkevat kevään ajan käsi kädessä. Jos ei kulkisi, joutuisin ponnistelemaan huomattavasti suuremmin ja menettämään vielä enemmän vapaa-aikaani kuin nyt päästäkseni samaan tulokseen.
Tämä tahti millä olen nyt työskennellyt on väliaikaista ja tulen palautumaan normaalimpaan työtaakkaan parin kuukauden kuluessa. Nyt on kuitenkin suuri nautinto laittaa kuukauden lisäansioiden taulukko näytille.
Kakkostyöhön meni muutama tunti mitä nyt yleensä vähimmäismääräisesti olen tehnyt. Keikkatöiden kumulatiivinen kertymä sen sijaan on historiallisen suurella tasolla. Iso määrä koulu- ja työtunteja maaliskuulla toi huhtikuulle erittäin mainion lisäpotin.
Pikkumäärä ylitöitä tuli myös tehtyä varsinaisessa työssä ja parit päivärahatkin sai huhtikuulle kerättyä.
Pienempimuotoiset jatkuvat projektit pyörivät omalla painollaan. Nielsenin paneeli toi 40€ lahjakortin. Uskoakseni viimeistä erää hetkeen. Skannauspalvelu on simppeliä mutta mahdollisesti osaltani pikkuhiljaa ohimennyttä touhua. Mietin vielä asiaa. Sisällä on käyttämättömiä pisteitä vielä, nyt on vain niin kiire enkä itse ole hoitanut kaikki kauppa-asiointeja, voi olla että laitan hetkeksi tauolle piippailut. Ainakin pienen lahjakortin vielä tilaan ennen lopullisen päätöksen tekemistä.
Yougov sen sijaan toi taas tuttuun tapaan 30€ lahjakortin. On se vaan loistava palvelu :)
Joulupöytä on taas kymppiä halvempi Plussarahan kilahdettua säästöön. Nuo vitoset otan käyttöön siis jouluruokia ostaessani että saan siinäkin kohti konkreettisen esimerkin itselleni miten pieni säästö tai huomion kiinnittäminen omaan kulutukseen voi olla merkittävä asia pitkässä juoksussa.
Tässä tulee miettineeksi miltä normaalitason lisäansiot tuntuvat tällaisten tonnisummien jälkeen. Toukokuulla räjähtää jackpotti nimittäin ja kesäkuulle tulee lomarahat. Voi olla että heinäkuussa satanen-pari on oikea antikliimaksi, vaikkakin nimenomaan lisäansiota nekin rahat ovat.
maanantai 30. huhtikuuta 2018
keskiviikko 25. huhtikuuta 2018
Lisää rahaa (nopeasti) 3
Tämä on jatkoa juttusarjaan "Näillä hakusanoilla blogiin päädytään". Neljä vuotta sitten pohdittiin samaa aihetta ja vuosi sitten palattiin nopean rahan pariin. Nyt on aika takoa lisää rahaa nopeasti. Tekstitunnisteellla "hakusanasarja" löydät edelliset tekstit. Voit myös seurata tekstiin upotettuja linkkejä aiempiin kirjoituksiin.
Tähän tulee nyt "juttusarjan" artikkeli numero tres. Sinänsä ei mitään uutta auringon alla, otsikko nyt sattuu olemaan sellainen hakukoneseksikäs ja siten yksi blogin klikatuimpia otsikoita onkin alkuperäinen juttu, vaikkei sisällöltään mikään novelliorgasmi olisikaan.
Ihminen joka pohtii rahantarvettaan ja haluaa pätäkkää nopsaan lisää omaa varmaankin tietyn käsityksen siitä mikä määre "nopeasti" on juuri hänelle. Tässä blogissa olen kirjoittanut useamman vuoden niin velan maksamisista kuin lisärahan tienaamisistakin. Voisin sanoa omaavani vähintään auttavat tietotaidot rahan hankkimiselle (kuluttamiselle toki myös). Yksi tapa jolla erilaisia ansaintamekanismeja voi jakaa kategorioihin on se miten nopeasti vaivannäkö muuttuu konkreettiseksi rahaksi.
Kuten jo neljä vuotta sitten todettiin, lisää rahaa (nopeasti) olikin sellainen juttu että taikakeinoa ei ole vaan ennemmin pikavoittojen tarvetta tulisi minimoida tekemällä asian eteen jotakin pitkäjänteisempää. Vuosi sitten muisteltiin uudelleen aihetta lisää rahaa (nopeasti) 2 ja todettiin että kyllä se viisaus piilee eteenpäin katsomisen kyvyssä. Jollain tavalla siis tämän hetken halu ja tarve saada lisää rahaa tulee sisällyttää osaksi myös tulevaisuutta. Lisää rahaa kakkosessa sanottiin:
Että Lisää rahaa (nopeasti) 3 olisi edes vähän jotain muuta kuin ykkösen ja kakkosen toistoa, olen koonnut yllä olevan tekstin ja postauskuvan lisäksi alle aikamääreittäin jaoteltuja lisäansaintamenetelmiä joita blogissa on käsitelty. Nämä toimivat esimerkkeinä siitä miten nopeasti mikäkin tapa saada lisää rahaa konkretisoituu. Lisäksi kannattaa miettiä mitä kaikkea on tai ei ole mahdollista tehdä samanaikaisesti.
Melko nopealla vilkaisulla voi todeta että mitä kauemmas aikajänteellä menee, sen enemmän kelpoisia vaihtoehtoja ilmenee. Tai ennemminkin toistettavia ja ennakoitavampia. Lista on toki nysä ja siellä voisi olla mitä vain palkankorotuspyynnöistä uudelleen kouluttautumiseen ja tuttujen korottomaan lainaan. Ajatuksen herättäjän lienee toimiva ja jokainen voi tehdä vastaavan listan omista aikamääreellisistä lisärahamahdollisuuksistaan.
Tavaraa voi myydä nopeasti pois mutta ennen pitkään myyntikelpoinen / rahanarvoinen tavara loppuu. Kaverikaan ei välttämättä joka viikko ole kakun leipomiseen apua tarvitseva ja lumitöitä ei ainakaan eteläisessä Suomessa tarvi välttämättä pitkin talvea tehdä naapurin poissaollessa. Vakaampaa ja säännöllisempää lisäpätäkkää tulee ihan rehellisestä ja aidosta työnteosta. Olen sanonut aiemmin ja sanon nytkin että työtä kyllä tässä maassa riittää, erityisesti pätkämallin duunia ja keikkahommia. Omat sivutyöni eivät ole olleet yleensä sieltä pyramidin huipulta enkä sellaisia odottaisikaan. Sen sijaan olen tehnyt työläismuurahaisen juttuja yhtä sun toista. Lisätyönä ja vaihteluna menee kyllä, erityisesti kun fokus on siinä että sitä rahaa todella tarvitsee lisää. Sitä en tiedä miten tarkalleen on tilanne jos on jollakin työttömyysetuuksilla ja tekee keikkahommia. Voi olla että etuuksista karsitaan ja se ei taas palvele lainkaan alkuperäistä tarvetta saada tuohta lisää.
Kuukausienkin päähän vaikuttavia asioita voi laittaa liikkeelle jo nyt. Itsellä taitaa olla ennätyksenä noin yhdeksän kuukauden päähän sovittu työkeikka. Pieni juttu jonka olen merkannut kalenteriin, ja jonka eteen teen hieman suunnittelutyötä ja olen toiveikas että se poikii sitten lisää sellaista mitä haluan tehdä.
Vaikuttavuus omaan talouteen perustuu siihen että tiedostaa mikä vaikuttaa mihinkin. Jos teen tänään asioita jokaisesta sarakkeesta, osaan odottaa siitä tulevan hyödyn konkretisoituvan tiettyinä aikoina. Jos toistan samaa kahden viikon päästä, tiedän taas että kustakin sarakkeesta tipahtaa sitten omina aikoinaan sitä konkretiaa kukkaroon jne. Lopputulos on se että aiemmin tehty työ kilahtaa kassaan ja samalla teen taas seuraavaa sykliä varten hommia.
Huhtikuu on itselläni kuukausi jolloin teen toukokuun eteen rutkasti työtä eli noin kuukauden aikajänteellä. Suurin ajallinen panostus on "kuukausirahan" eteen. Olen kuitenkin nähnyt hieman vaivaa "pidemmän rahan" vuoksi eli jotakin olisi luvassa myöhemminkin. Toisaalta minulla on katsottuna pari varteenotettavaa myyntiartikkelia jotka saattavat mennä hyvinkin nopeasti tori.fi/huuto.netissä kaupaksi. Monella rintamalla edetään siis.
Jos VelatOn olisi poliittinen puolue sen slogan voisi seuraavassa vaalikampanjassa olla
Iosphere taikoo lisää rahaa. |
Ihminen joka pohtii rahantarvettaan ja haluaa pätäkkää nopsaan lisää omaa varmaankin tietyn käsityksen siitä mikä määre "nopeasti" on juuri hänelle. Tässä blogissa olen kirjoittanut useamman vuoden niin velan maksamisista kuin lisärahan tienaamisistakin. Voisin sanoa omaavani vähintään auttavat tietotaidot rahan hankkimiselle (kuluttamiselle toki myös). Yksi tapa jolla erilaisia ansaintamekanismeja voi jakaa kategorioihin on se miten nopeasti vaivannäkö muuttuu konkreettiseksi rahaksi.
Kuten jo neljä vuotta sitten todettiin, lisää rahaa (nopeasti) olikin sellainen juttu että taikakeinoa ei ole vaan ennemmin pikavoittojen tarvetta tulisi minimoida tekemällä asian eteen jotakin pitkäjänteisempää. Vuosi sitten muisteltiin uudelleen aihetta lisää rahaa (nopeasti) 2 ja todettiin että kyllä se viisaus piilee eteenpäin katsomisen kyvyssä. Jollain tavalla siis tämän hetken halu ja tarve saada lisää rahaa tulee sisällyttää osaksi myös tulevaisuutta. Lisää rahaa kakkosessa sanottiin:
Tämän päivän ponnistelut ovat lisää rahaa huomenna, ensi viikolla ja ensi kuussa. Valitettavasti sitä suurta salaisuutta ei ole jolla sitä lisävaluuttaa nopeasti saa. Sen hyväksyminen auttaa hahmottamaan sinua itseään jonkin matkan päähän jolloin lisäraha kuitenkin tuntuu IHAN YHTÄ HYVÄLTÄ kuin se tuntuisi tänään.Sinua, joka syystä tai toisesta tätä luet ja koet että todella tarvit lisää rahaa johonkin, oli se sitten sitä velkataakan karsimista, lomareissusäästöä, hätävararahaston keräämistä tai yleistä talouden tasapainotusta varten, lue seuraava lause ajatuksella. Osallista tämän päivän Sinä työskentelemään huomisen Sinun eteen!
Että Lisää rahaa (nopeasti) 3 olisi edes vähän jotain muuta kuin ykkösen ja kakkosen toistoa, olen koonnut yllä olevan tekstin ja postauskuvan lisäksi alle aikamääreittäin jaoteltuja lisäansaintamenetelmiä joita blogissa on käsitelty. Nämä toimivat esimerkkeinä siitä miten nopeasti mikäkin tapa saada lisää rahaa konkretisoituu. Lisäksi kannattaa miettiä mitä kaikkea on tai ei ole mahdollista tehdä samanaikaisesti.
Melko nopealla vilkaisulla voi todeta että mitä kauemmas aikajänteellä menee, sen enemmän kelpoisia vaihtoehtoja ilmenee. Tai ennemminkin toistettavia ja ennakoitavampia. Lista on toki nysä ja siellä voisi olla mitä vain palkankorotuspyynnöistä uudelleen kouluttautumiseen ja tuttujen korottomaan lainaan. Ajatuksen herättäjän lienee toimiva ja jokainen voi tehdä vastaavan listan omista aikamääreellisistä lisärahamahdollisuuksistaan.
Tavaraa voi myydä nopeasti pois mutta ennen pitkään myyntikelpoinen / rahanarvoinen tavara loppuu. Kaverikaan ei välttämättä joka viikko ole kakun leipomiseen apua tarvitseva ja lumitöitä ei ainakaan eteläisessä Suomessa tarvi välttämättä pitkin talvea tehdä naapurin poissaollessa. Vakaampaa ja säännöllisempää lisäpätäkkää tulee ihan rehellisestä ja aidosta työnteosta. Olen sanonut aiemmin ja sanon nytkin että työtä kyllä tässä maassa riittää, erityisesti pätkämallin duunia ja keikkahommia. Omat sivutyöni eivät ole olleet yleensä sieltä pyramidin huipulta enkä sellaisia odottaisikaan. Sen sijaan olen tehnyt työläismuurahaisen juttuja yhtä sun toista. Lisätyönä ja vaihteluna menee kyllä, erityisesti kun fokus on siinä että sitä rahaa todella tarvitsee lisää. Sitä en tiedä miten tarkalleen on tilanne jos on jollakin työttömyysetuuksilla ja tekee keikkahommia. Voi olla että etuuksista karsitaan ja se ei taas palvele lainkaan alkuperäistä tarvetta saada tuohta lisää.
Kuukausienkin päähän vaikuttavia asioita voi laittaa liikkeelle jo nyt. Itsellä taitaa olla ennätyksenä noin yhdeksän kuukauden päähän sovittu työkeikka. Pieni juttu jonka olen merkannut kalenteriin, ja jonka eteen teen hieman suunnittelutyötä ja olen toiveikas että se poikii sitten lisää sellaista mitä haluan tehdä.
Vaikuttavuus omaan talouteen perustuu siihen että tiedostaa mikä vaikuttaa mihinkin. Jos teen tänään asioita jokaisesta sarakkeesta, osaan odottaa siitä tulevan hyödyn konkretisoituvan tiettyinä aikoina. Jos toistan samaa kahden viikon päästä, tiedän taas että kustakin sarakkeesta tipahtaa sitten omina aikoinaan sitä konkretiaa kukkaroon jne. Lopputulos on se että aiemmin tehty työ kilahtaa kassaan ja samalla teen taas seuraavaa sykliä varten hommia.
Huhtikuu on itselläni kuukausi jolloin teen toukokuun eteen rutkasti työtä eli noin kuukauden aikajänteellä. Suurin ajallinen panostus on "kuukausirahan" eteen. Olen kuitenkin nähnyt hieman vaivaa "pidemmän rahan" vuoksi eli jotakin olisi luvassa myöhemminkin. Toisaalta minulla on katsottuna pari varteenotettavaa myyntiartikkelia jotka saattavat mennä hyvinkin nopeasti tori.fi/huuto.netissä kaupaksi. Monella rintamalla edetään siis.
Jos VelatOn olisi poliittinen puolue sen slogan voisi seuraavassa vaalikampanjassa olla
Liity itsesi osallistamistalkoisiin vauraamman huomisen puolesta!
(Onneksi VelatOn ei ole puolue. Vain pyrkimys pitää kurssia sellaisella keskitiellä että pärjää vaikka elämäntilanteet muuttuisivat. Ja ehkä se että voisi joku päivä olla ihan aidosti velaton.)
lauantai 21. huhtikuuta 2018
Kakkostyön ansioden historia
Lisäansioista pisimpään säännöllistä pikkuvirtaa on tuonut
yksi yritys jonka toiminnassa olen mukana. Lisäansiolistauksissa tämä näkyy sarakkeessa "Kakkostyön palkka". Omissa intresseissä ei ole
täysipäiväinen työskentely ko. yrityksessä mutta firman arvon nousu ja
tietysti oman työpanoksen vaihtaminen hyödykkeisiin (työmatkat,
puhelinetu, työkoneet, palkka, osingot jne.) houkuttaa. Jos yrityksestä joskus irrottaudun, sen teen niin että koko putiikki myydään ja saan omistustani vastaavaan siivun myyntihinnasta. Koko juttu lähti alunperin liikkeelle hyvin leikkimielisesti mutta leikki olikin sellainen joka jatkuu edelleen. Yrityskuviossa mukana oleminen on myös valmistellut osa-aikaiseen yrittäjyyteen kun on läheltä nähnyt mitä kaikkea yritystoiminnan pyörittämiseen kuuluu.
Olen tähän juttuun sitoutunut eikä työ kuormita sen vähäisen tuntimäärän vuoksi. Pitkään tätä tehneenä se hoituu osana kuukausittaisia juttujani ja vaikeaapa tuo olisi yhtäkkiä lopettaa monen vuoden jälkeen, kun koko juttu tuntuu vähän kuin harrastukselta.
Ihan kuriositeetista kokosin palkkakuitit ja sitten vuosiansiot taulukoksi. En ole koskaan näin tarkkaan katsonutkaan mitä olen tienannut tässä yrityksessä osa-aikaisesti työskentelemällä. Firman maksamat päivärahat eivät kuulu taulukon lukuihin, olisikin vaikeampi etsiä kaikki suoritukset tiliotteista vuosien ajalta. Päivärahoja olen saanut säännöllisen epäsäännöllisesti parin viime vuoden ajalta tästä firmasta. Huipputienestit olivat opiskeluja edeltäneeltä vuodelta, tämän jälkeen taso on ollut maltillisempi. Vuonna 2014 taisin tehdä muutenkin perse ruvella töitä: ykköstöitä, kakkostöitä, lisätöitä, keikkatöitä. No niin teen nykyäänkin mutta silloin tein ihan maksimit ja loppuvuodesta olin aivan kuitti kun aloin lisäksi valmistautumaan opiskeluihin "esiopinnoilla" ja lisäksi oli muuttokuviot (mikä on toisaalta hassua, sillä nykyään kaiken muun ohella pyörii nimenomaan opiskelut ja juuri oli taas muuttourakka remontteineen ajankohtainen asia.)
Tuossapa taas lukuja tsekattavaksi. Jos leikitellään ajatuksella että kaiken tuon rahan olisi kaatanut pelkästään velkaan, tuntuu kivalta että se pieni panos mitä teen olisi kuitannut yli kymppitonnin velkarahaa pois. Tosiasiassa osa varmasti on mennyt ihan tavan käyttöön, mutta ehdottomasti valtaosan käytöstä ja sijoittelusta olen ollut tietoinen ja siirrellyt milloin velanhoitoon, milloin säästöön, milloin "ylimääräiseksi hussausrahaksi". Vuonna 2014 kun tein suurimmat ansiot tästä säännölliseksi muodostuneesta lisätyöstä, panostin kyllä velkaan varmasti kaiken mitä vain pystyin.
Jos mietin tulevaa niin tämä taulukko toimii kannustimena. Mikäli pystyn laittamaan joko säästöön tai velanhoitoon kaiken kakkostyöstä tulevan rahan niin seuraavien vuosien aikana saavutan taas tuhansien eurojen hyödyn. Työpanokseni on pieni ja tulee tämän vuoden todennäköisesti olemaankin joten suurentuvia ansioita en voi odottaa. Mutta säännöllisen hyvän lisätienestin saan satavarmasti niin kauan kuin tätä jatkan.
Talousahdingossa painiva ihminen tarvitsee ominaisuuksia jotka eivät aina siinä hetkessä tunnu oikeilta vastauksilta pulaan: sinnikkyyttä, pitkäjänteisyyttä ja riittävän avaraa näköalaa. Asiat eivät välttämättä muutu radikaalisti heti, huomenna eikä viikon päästä mutta kuukausien ja vuosien vieriessä pienellä panostuksella voi olla näinkin suuri merkitys. Puhutaan kuitenkin verojen jälkeen yli 10 000€ summasta joka oikein kohdennettuna tekee ison loven moneen velkaan.
Olen tähän juttuun sitoutunut eikä työ kuormita sen vähäisen tuntimäärän vuoksi. Pitkään tätä tehneenä se hoituu osana kuukausittaisia juttujani ja vaikeaapa tuo olisi yhtäkkiä lopettaa monen vuoden jälkeen, kun koko juttu tuntuu vähän kuin harrastukselta.
Ihan kuriositeetista kokosin palkkakuitit ja sitten vuosiansiot taulukoksi. En ole koskaan näin tarkkaan katsonutkaan mitä olen tienannut tässä yrityksessä osa-aikaisesti työskentelemällä. Firman maksamat päivärahat eivät kuulu taulukon lukuihin, olisikin vaikeampi etsiä kaikki suoritukset tiliotteista vuosien ajalta. Päivärahoja olen saanut säännöllisen epäsäännöllisesti parin viime vuoden ajalta tästä firmasta. Huipputienestit olivat opiskeluja edeltäneeltä vuodelta, tämän jälkeen taso on ollut maltillisempi. Vuonna 2014 taisin tehdä muutenkin perse ruvella töitä: ykköstöitä, kakkostöitä, lisätöitä, keikkatöitä. No niin teen nykyäänkin mutta silloin tein ihan maksimit ja loppuvuodesta olin aivan kuitti kun aloin lisäksi valmistautumaan opiskeluihin "esiopinnoilla" ja lisäksi oli muuttokuviot (mikä on toisaalta hassua, sillä nykyään kaiken muun ohella pyörii nimenomaan opiskelut ja juuri oli taas muuttourakka remontteineen ajankohtainen asia.)
Tuossapa taas lukuja tsekattavaksi. Jos leikitellään ajatuksella että kaiken tuon rahan olisi kaatanut pelkästään velkaan, tuntuu kivalta että se pieni panos mitä teen olisi kuitannut yli kymppitonnin velkarahaa pois. Tosiasiassa osa varmasti on mennyt ihan tavan käyttöön, mutta ehdottomasti valtaosan käytöstä ja sijoittelusta olen ollut tietoinen ja siirrellyt milloin velanhoitoon, milloin säästöön, milloin "ylimääräiseksi hussausrahaksi". Vuonna 2014 kun tein suurimmat ansiot tästä säännölliseksi muodostuneesta lisätyöstä, panostin kyllä velkaan varmasti kaiken mitä vain pystyin.
Jos mietin tulevaa niin tämä taulukko toimii kannustimena. Mikäli pystyn laittamaan joko säästöön tai velanhoitoon kaiken kakkostyöstä tulevan rahan niin seuraavien vuosien aikana saavutan taas tuhansien eurojen hyödyn. Työpanokseni on pieni ja tulee tämän vuoden todennäköisesti olemaankin joten suurentuvia ansioita en voi odottaa. Mutta säännöllisen hyvän lisätienestin saan satavarmasti niin kauan kuin tätä jatkan.
Talousahdingossa painiva ihminen tarvitsee ominaisuuksia jotka eivät aina siinä hetkessä tunnu oikeilta vastauksilta pulaan: sinnikkyyttä, pitkäjänteisyyttä ja riittävän avaraa näköalaa. Asiat eivät välttämättä muutu radikaalisti heti, huomenna eikä viikon päästä mutta kuukausien ja vuosien vieriessä pienellä panostuksella voi olla näinkin suuri merkitys. Puhutaan kuitenkin verojen jälkeen yli 10 000€ summasta joka oikein kohdennettuna tekee ison loven moneen velkaan.
torstai 19. huhtikuuta 2018
Kuntoilun kustannukset 2
Puolisen vuotta sitten kirjoitin kuntoilun kustannuksista jotka kohdallani asettuivat osapuilleen tasolle 20€/kk. Tämä sisälsi kuntosalin ja seuraharrastuksen sekä satunnaiset maksulliset "tsemppitreenit". Kevätkaudella en seuraharrastusta aikataulusyistä ole jatkanut joten se tiputti keskihintaa.
Vuodelle 2018 voisi laskea oikeastaan uuden hinnan sille liikunnalle/kuntoilulle mitä tulee harrastettua. Tilanteeni on tässäkin oikeastaan aika mainioksi muodostunut. Täytyy sanoa ensin että kaikki mitä teen ja saavutan, on pitkällisen prosessin tulosta eikä asioita vain tipahtele taivaista syliin odottamatta.
Smartum Liikuntaseteleitä minulla on käyttämättä 275€. Sen jälkeen kun ostin uimalippuja, olen kai johonkin käyttänyt osan koska en niitä löydä, mutta en kyllä muista mihin olen käyttänytkään. Perin merkillistä. Joka tapauksessa, määrä mikä seteleitä on käyttämättä on varsin kiitettävä erityisesti kun tälle vuodelle on tiedossa vielä lisääkin niitä. Setelit ovat Liikunta/Kulttuuri -versioita eli voisin niitä käyttää myös kulttuuripuolen huvituksiin yhtä lailla.
Uimalippuja on jäljellä kosolti. En ole (aikataulusyistä) käynyt uimassakaan niin paljon kuin aiemmin ja kertaviikkoisesta tahdista on selkeästi jääty. Tämä ei haittaa sillä lipuissa ei ole vanhenemispäivää. Mieluinen harrastus tuo uinti on joten kyllä ne ennen pitkää käyttöön tulevat. Tämän vuoden uintikäynnit nyt joka tapauksessa tulee noilla lipukkeilla kuitattua.
Kuntosalin maksoin alkuvuodesta, siihen kului rahaa 50€. Sen lisäksi että saan taas tämän kalenterivuoden käyttää hyvää perussalia, voin myös hakea vaihtelua toiselta, kaupalliselta kuntosalilta johon sain käyttöoikeuden ilmaiseksi koko vuodeksi. Ilmeisesti olin hoitanut asiani hyvin tietyssä asiassa ja lopputulemana saimme perheen kanssa tällaisen mahdollisuuden. Hyöty minulta ja puolisolta 400€/vuosi molemmilta, lapsi pääsee mukana ilmaiseksi muutoinkin. Koska mitään en voi menettää, käyn tuolla juuri sen verran kuin huvittaa ja loput vanhalla tutulla salilla. Keskihinta ei suuren suureksi jää kahdelle salille. Kaupallinen sali sijaitsee vielä lähempänä kotia kuin vanha sali.
Urheiluun tarvittaviin varusteisiin ei tänä vuonna kaiketi ole tiedossa rahallista panostamista juurikaan. Lisäansiopostauksissa olen kertonut miten säästän lahjakortteja tehdäkseni sitten isompaa tarvehankintaa. Ajatuksena on hankkia uutta kesätreenikampetta mutta ne tosiaan maksetaan lahjakorteilla joten ei niistäkään kukkaro laihdu liikoja.
Tavallisen kuntoilijan ei joka tapauksessakaan tulisi kompastua kuluihin. Perusliikunta on edullista, jopa ilmaista, eikä välinekikkailua tarvita useimmissa koko kansan lajeissa. Kävely, juoksu, uinti, sali jne ovat ilmaisia tai edullisia lajeja harrastaa ja niistä saa yhtä lailla terveyshyötyjä kuin lajeista joihin panostetaan taloudellisesti. Minulla on nyt tilanne että perusharrastamiseni on jo ennalta maksettu tai muuten ilmaista, mutta "liikuntavaluuttaa" olisi reippaasti mitä voisin käyttää. Seteleinä on tällä hetkellä 38€/kk jos aloittaisin säännöllisen tuhlaamisen toukokuusta loppuvuodeksi. Todennäköisesti seuraavan talvikauden laskettelukeikkoja tulee smartumeilla maksettua..?
Tämän hetken keskiarvo vuoden 2018 kuntoilun kustannuksista on noin 4€/kk. Tämä siis sellainen summa minkä maksan käteisellä. Tuosta ei paljon enää nipistämisen tarvetta kyllä ole.
Vuodelle 2018 voisi laskea oikeastaan uuden hinnan sille liikunnalle/kuntoilulle mitä tulee harrastettua. Tilanteeni on tässäkin oikeastaan aika mainioksi muodostunut. Täytyy sanoa ensin että kaikki mitä teen ja saavutan, on pitkällisen prosessin tulosta eikä asioita vain tipahtele taivaista syliin odottamatta.
Smartum Liikuntaseteleitä minulla on käyttämättä 275€. Sen jälkeen kun ostin uimalippuja, olen kai johonkin käyttänyt osan koska en niitä löydä, mutta en kyllä muista mihin olen käyttänytkään. Perin merkillistä. Joka tapauksessa, määrä mikä seteleitä on käyttämättä on varsin kiitettävä erityisesti kun tälle vuodelle on tiedossa vielä lisääkin niitä. Setelit ovat Liikunta/Kulttuuri -versioita eli voisin niitä käyttää myös kulttuuripuolen huvituksiin yhtä lailla.
Uimalippuja on jäljellä kosolti. En ole (aikataulusyistä) käynyt uimassakaan niin paljon kuin aiemmin ja kertaviikkoisesta tahdista on selkeästi jääty. Tämä ei haittaa sillä lipuissa ei ole vanhenemispäivää. Mieluinen harrastus tuo uinti on joten kyllä ne ennen pitkää käyttöön tulevat. Tämän vuoden uintikäynnit nyt joka tapauksessa tulee noilla lipukkeilla kuitattua.
Kuntosalin maksoin alkuvuodesta, siihen kului rahaa 50€. Sen lisäksi että saan taas tämän kalenterivuoden käyttää hyvää perussalia, voin myös hakea vaihtelua toiselta, kaupalliselta kuntosalilta johon sain käyttöoikeuden ilmaiseksi koko vuodeksi. Ilmeisesti olin hoitanut asiani hyvin tietyssä asiassa ja lopputulemana saimme perheen kanssa tällaisen mahdollisuuden. Hyöty minulta ja puolisolta 400€/vuosi molemmilta, lapsi pääsee mukana ilmaiseksi muutoinkin. Koska mitään en voi menettää, käyn tuolla juuri sen verran kuin huvittaa ja loput vanhalla tutulla salilla. Keskihinta ei suuren suureksi jää kahdelle salille. Kaupallinen sali sijaitsee vielä lähempänä kotia kuin vanha sali.
Urheiluun tarvittaviin varusteisiin ei tänä vuonna kaiketi ole tiedossa rahallista panostamista juurikaan. Lisäansiopostauksissa olen kertonut miten säästän lahjakortteja tehdäkseni sitten isompaa tarvehankintaa. Ajatuksena on hankkia uutta kesätreenikampetta mutta ne tosiaan maksetaan lahjakorteilla joten ei niistäkään kukkaro laihdu liikoja.
Tavallisen kuntoilijan ei joka tapauksessakaan tulisi kompastua kuluihin. Perusliikunta on edullista, jopa ilmaista, eikä välinekikkailua tarvita useimmissa koko kansan lajeissa. Kävely, juoksu, uinti, sali jne ovat ilmaisia tai edullisia lajeja harrastaa ja niistä saa yhtä lailla terveyshyötyjä kuin lajeista joihin panostetaan taloudellisesti. Minulla on nyt tilanne että perusharrastamiseni on jo ennalta maksettu tai muuten ilmaista, mutta "liikuntavaluuttaa" olisi reippaasti mitä voisin käyttää. Seteleinä on tällä hetkellä 38€/kk jos aloittaisin säännöllisen tuhlaamisen toukokuusta loppuvuodeksi. Todennäköisesti seuraavan talvikauden laskettelukeikkoja tulee smartumeilla maksettua..?
Tämän hetken keskiarvo vuoden 2018 kuntoilun kustannuksista on noin 4€/kk. Tämä siis sellainen summa minkä maksan käteisellä. Tuosta ei paljon enää nipistämisen tarvetta kyllä ole.
torstai 12. huhtikuuta 2018
Lainat numeroina - huhtikuu
Huhtikuun asunto- ja mökkilainojen tilanne näyttää taulukon mukaiselta.
Tavanomaisten lyhennysten lisäksi ylimääräiset suoritukset tehtiin mökkilainaan sekä pienimpään kolmesta asuntolainasta.
Tilanteena tämä on herkullinen, kun pääsee (taas) laskemaan lukuja uusiksi ja syöttämään snowball -laskimeen uudet luvut. Lumipallotusmenetelmää hyödyntäen jätämme jo maksettujen lainojen lyhennykset pyörimään muihin lainoihin sekä teemme lisälyhennyksiä kun mahdollista. Näin alkuperäinen laina-aika putoaa ja vähenevien korkokulujen lisäksi henkinen tyydytys maksuaikataulun nopeutumisesta saa aikaan motivaatiota jatkaa vastedeskin samalla tavoin. Laina 3:sta lähti nyt yhdellä isommalla lisälyhennyksellä 8 kuukautta mittarista pois. Vaikka emme tekisi mitään enempää, on laina nykyisellä maksutahdilla kuitattu pois 8kk alkuperäista aiemmin. Toki koska tulemme tekemään enemmänkin lyhennysten eteen, kuihtuu laina huomattavastikin nopeammin unholaan.
Jatkuu ensi kuussa :)
tiistai 10. huhtikuuta 2018
Maaliskuun säästöt
Kurssilaskuista huolimatta lisäeurot joita säästöön laitoin, nostivat kuukauden kokonaismuutoksen kivasti kymmenen prosentin kieppeille säästöjen kokonaissaldosta. Merkittävin muutos oli Nordean arvo-osuustilin saldoon. Kävi niin, että puhelimella verkkopankissa / Nordea Investorissa näppäillessä tein näppäinvirheen ja ostin vahingossa osakkeita joita ei ollut tarkoitus ostaa. Kunhan olin laskeskelemassa jotain (lähinnä kulujen eroavaisuuksia suhteessa Nordnetiin). No, koska edeltävästi olin saanut raavittua sopivasti lisäpätäkkää niin vahinkolaukaus ei merkittävästi vaikuttanut muuhun eloon. Joten näillä mennään.
Kohti kolmen tonnin säästöjä mennään. Kesäkuussa voisi ajatella pääsevän uudelle tuhatluvulle. Pieniä lukuja monelle. Kunhan ilman katastrofia päästään tämä vuosi loppuun ja säästöille alkaa jatkuvuutta ja pysyvyyttä tulla, sitten olen kovin tyytyväinen.
maanantai 2. huhtikuuta 2018
Maaliskuun lisäansiot
Tietyt peruskuviot pysyvät samana kuukaudesta toiseen. Yksi niistä on lahjakorttien saapuminen postin mukana. YouGov ei pettänyt tälläkään kertaa, taas on tullut 60€ lahjakortteina jonka käytän ennemmin tai myöhemmin johonkin isompaan hankintaan muiden lahjakorttien kanssa. Rahana kyselyistä tuli kympin verran joka kiersi Paypalin kautta OP:n säästölippaaseen.
Maaliskuu alkaa lupailla kevään ajan suurempana näyttäytyviä lisätuloja. Keikkatöiden osalta tullaan näkemään kasvavia lukemia, mutta on niiden eteen sitten vaihdettukin vapaa-aikaa työnantajien ajaksi. Oman yritystoiminnan kehittäminen jäänee pienemmälle huomiolle kevään ajan koska olen lupautunut muihin hommiin, ja käy se näinkin. Saan opinnollistettua osaa lisätöistä joten saan tuplahyödyn joka tapauksessa.
K-Plussarahaa kertyy tasaisella tahdilla. Nyt muutamat vitoset muodostavat jo monta kymmentä euroa, eli saatu hyöty konkretisoituu ja ajatus pikkupurojen hyödyttömyydestä neutraloituu.
Edelleen siitä voi olla montaa mieltä mikä on kauppojen bonusjärjestelmien lopullinen hyöty, jos bonukset on jo leivottu hintoihin sisään. Jos kuitenkin saman rahan käyttäisi kauppaan joka tapauksessa niin kyllä sitä ennemmin ottaa siitä siivun takaisin kuin on ottamatta.
Minä näen kuukausi kuukaudelta pienemmän joulun ajan ruokalaskun kun jätän plussarahat käyttämättä.
Kakkos- ja keikkatöiden loppusaldo on kiitettävä! Lähes koko summalle on keksitty järkevää käyttöä, osa säästöön ja osa ylimääräisiin lainanlyhennyksiin joita huhtikuulla teen. Pieni siivu matkakassaan tulevia reissuja varten.
Maaliskuu on ollut kiireisin pitkään aikaan. Parasta kuluneessa kuussa on se että enää ei tarvitse maksaa kahdesta eri asunnosta. Jatkossa kuluina on vain yhden kämpän maksut. Jee!
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)