Pages

keskiviikko 3. lokakuuta 2018

Otin YEL-vakuutuksen

Kuva: Työeläkeyhtiö Elo


Vaikka olen puuhastelijayrittäjä enkä ole ajatellut vielä hetkeen varautua siihen että yrittämisen kautta saisin pääasiallisen tulonlähteeni, olen kuitenkin virallisesti osa-aikainen yrittäjä.

Asiaa kuukausia funtsattuani päätin eräänä elokuisena iltana kirjautua Työeläkeyhtiö Elon (hehheh) sivuille ja ilmoittautua YEL-velvolliseksi. YEL eli yrittäjän eläkevakuutus on ehdollisesti pakollinen yrittäjän eläkevakuutus. Tietyllä tulotasolla se vaikuttaa sosiaalietuuksiin kuten perhevapaisiin ja työttömyyskorvauksiin. Tarkempaa tietoa voi lukea esim täältä:  https://www.elo.fi/yrittaja/tietoa-yel-vakuutuksesta

YELiin ensisijaisesti vaikuttava ja sen pakolliseksi määrittävä tekijä on yrittäjän työtulo. Tämä ei tarkoita palkkaa vaan se on laskennallinen arvio siitä mikä on yrittäjän yritykseen tekemän työpanoksen arvo, jos sen maksaisi ulkopuoliselle tekijälle. YEL-työtulo voi olla 7 656,26-173 875,00 €. Vakuutusmaksun suuruus riippuu siitä mikä on työtulon suuruus. Alaraja menee tuolla 7700€ tietämillä ja tuollaisen tasaluvun merkitsin työtuloksi nyt alkuun. Oikeastihan en saa lähellekään tuollaista palkkaa vielä tässä kohtaa mutta koen että työpanokseni on ajautumassa kohti tasoa joka minun täytyy tunnustaa. Oman työn arvottaminen on tärkeää. Tässä on myös sellainen psykologinen seikka että kun alan maksamaan YELiä, panostan myös yritystoimintoihin enemmän ja tulen todennäköisemmin myös saavuttamaan tulosta.

YELin otin minitasoa hipoen. Tähän on selkeitä syitä joista mainittakoon se että maksut ovat kuitenkin sen verran korkeita että en halua sitouttaa liikaa itseäni. Lisäksi jos yritys maksaa nuo maksut jossain vaiheessa, en voi alkuvaiheissa liikaa kuormittaa yrityksen kassavirtaa. YEL tulee kuitenkin pakolliseksi jossain vaiheessa ja ylimääräisenä kulueränä se voi aiheuttaa harmia "sitten joskus". Parempi totutella kuluun ja ymmärtää se jo tästä hetkestä lähtien säännöllisenä ja kiinteänä kk-kuluna.

7700€ työtulolla, kun vakuutettu on YEL-velvollinen ensimmäistä kertaa, vakuutuksen kuukausimaksu on noin 120€. Tämä sisältää 22% alennuksen johon velvoitettu on oikeutettu ensimmäisen neljän vuoden ajan. Maksu siis tulee nousemaan pakostikin tuosta kun aikaa kuluu, mutta eläkekertymä pysyy samana.

Miten YEL sitten kerryttää eläkettä? Laskurit löytää kaikkien työeläkeyhtiöiden sivuilta mutta jos ottaa minut esimerkiksi, maksamalla 7700€ työtuloon perustuvaa vakuutusmaksua tavoite-eläkeikääni (69v 7kk) asti kerryttää minulle 350€ eläkekertymän. Aivan schaissea jos totta puhutaan. Tuon maksumäärän perusteella alin mahdollinen eläkeikä 67v toisi kotiin 291€ eläkkeen. Nyt täytyy ymmärtää että olen kuitenkin ollut ja olen koko ajan töissä tässä samalla ja minulla on työeläkekertymää. Vuoden 2017 loppuun mennessä jopa 456€. Paljon lohdullisempi luku.


Jos jatkaisin töitä niin että vuosittainen tulotasoni olisi sama mitä se on ollut, eläkkeeni olisi tavoiteiässä 1557€/kk. Mikäli lopettaisin nyt työt ja jatkaisin yrittäjänä tuolla minimiyelillä, eläkkeeni suuruus tavoiteiässä olisi 862€/kk.
Jos haluaisin jatkaa tästä hetkestä yrittäjänä ja päästä tuonne 1557€/kk tasoon, maksaisin YELiä 360€/kk ja neljän vuoden jälkeen 462€/kk. Aika suuria summia monellekin aloittelevalle yrittäjälle.

No, koska en aio työskennellä 70-vuotiaaksi, täytyy minun jokatapuksessa saada aikaiseksi muita järjestelyjä joiden turvin viettää lystikästä elämää ja turvata elintaso tuossa, no, suunnilleen parinkymmenen vuoden kuluttua.

YELin ensisijainen ajatus tällä hetkellä itselleni on kuitenkin arvostaa omaa tekemistäni ja tunnustaa sen arvo ja merkitys ja antaa fokusta ja potkua että jaksan puuhata sellaisten asioiden parissa jotka alkavat kantaa hedelmää vasta kun aikaa on hieman kulunut.

Maksan YELin tällä hetkellä itse. Senhän saa valita maksaako sen yrityksestä vai itse henkilökohtaisesti. Koska saan palkkaa yhdestä yrityksestä jossa olen mukana, koin järkevimmäksi toimia ainakin nyt alkuun näin. Maksun voi siirtää jollekin yrityksistä jossain vaiheessa, jos se parhaaksi katsotaan.

Miellyttävä lopetus tälle postaukselle on se että aikataulutan tämän ilmestymään siten että olen sillä samaisella hetkellä yrittäjänä tekemässä laskutettavaa työtä asiakkaan luona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Bottispämmäyksen vuoksi muutin asetuksia niin että vähän täytyy nähdä vaivaa kommentoidakseen.

Lue myös:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...