Pages

lauantai 11. tammikuuta 2014

Auton katsastus

Kuva Pete

Auto meni katsastuksesta läpi! Jee!
Suurempaa remonttia en odotellutkaan mutta aina voi jokin yllätys tulla. Kun näin henkilön joka auton katsastusaseman pihasta haki pelkäsin että auto pomppaa varmasti, sama mies kun on aiemminkin melko kummallisia huomautuksia tehnyt. Yhtenä vuonna auto ei meinannut mennä läpi kun miehen mielestä auton renkaat olivat liian pienet. Paitsi että eivät olleet.

Olin ajatellut että katsastus maksaa 85€ mutta se olikin 61€. Pikavoittona 24€, loistavaa!
Auton katsastus- ja huoltobudjettiin tälle vuodelle jää vielä 189€. Ikinä koskaan aiemmin en ole kyllä tarkasti pitänyt kirjaa autoon liittyvistä huolto- ym. menoista. Yksi ainoa korjaamokeikka vetää tuon budjetin reilusti miinukselle mutta keskiarvona useamman vuoden ajalla uskoisin summan asettuvan melko lähelle sitä mitä tässä autoiluvuosinani olen maksanut.

Aina on syytä parantaa jostain ja tässä muiden juttujen ohella parannetaan edes omaa tietouttani autoni kuluista.

2 kommenttia:

 1. Auton pitäminen Suomessa on kyllä järjettömän kallista. Itsellä laukesi tuossa vähän aikaa sitten kuukauden sisään autosta yksi takaiskari ja yksi etuiskari=kaikki uusiksi, samaan aikaan meni kansipahvin mukana jäähdytysnesteet koneeseen=kone auki ja uusi pahvi, myös termostaatti jumitti. Moottorin avauksen yhteydessä piti uusia tietysti jakohihna ja vesipumppu. Kevyt 1000e meni osiin yhdessä kuukaudessa, mukana tosin oli kannen koneistus 300e jolla haettiin tehon lisäystä ja kulutuksen pienentymistä.

  Otetaan esimerkkinä vaikka tuo vesipumppu ja jakopää. Jakopää pitää uusia merkistä riippuen esimerkiksi 5v/100tkm välein, määräävänä tuo 5v eli vaikka ajat vuodessa 10km niin 5v välein ne on suositus vaihtaa hapertumisen takia. Vesipumppu maksaa 150e, jakopäänhihna+rullat saman 150e ja jos teetät työn korjaamossa niin työn osuus on varmasti 300e (80e/h ei ole mitenkään outo tuntitaksa autokorjaamoissa ja tuossa työssä menee helposti 3h tai enemmän varsinkin jos työn tilaaja ei tunne asioita). Siinä sulla on kasassa sitten 600e remontti viiden vuoden välein, jaettuna tekee 120e vuoteen eli 10e joka kuukausi! Ja tuohon tietysti ne iskariremontit, valopolttimot, nivelien vaihdot, ynnä muut kivat jutut päälle joita tuntuu olevan ihan parivuotta vanhoissa autoissakin. Itsellä pelastaa vararikolta ainoastaan se, että tunnen oman koslani ja osaan korjaukset tehdä itse...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Autoon saa kyllä menemään rahaa, huh.. Kauhulla kuuntelen tuttuja joiden vuosia uudemmat koslat vaativat milloin mitäkin remppaa. Omat autoni ovat aina olleet suomalaista keskiarvoa vanhempia, mutta vähäongelmaisia. Huoltoja on tehty yleensä pienellä rahalla tutuilla jotka tekevät sivuhommina korjauksia.

   Poista

Kiitos kommentista! Bottispämmäyksen vuoksi muutin asetuksia niin että vähän täytyy nähdä vaivaa kommentoidakseen.

Lue myös:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...