Pages

keskiviikko 22. tammikuuta 2014

8 vinkkiä lisää joilla pääset velasta eroon

Kirjoitin aikoinaan 8 vinkkiä joilla saat velat maksuun. Otetaanpa jatko-osa tähän. Tässä kuitenkin on itselle kertynyt omakohtaista kokemusta siitä että veloista on mahdollista hankkiutua eroon.

Alkuperäisten vinkkien ydin oli hyvin selkeä velanmaksun aloittamisen kannalta.

Listaa velkasi.
Listaa tulosi.
Seuraa kulutustasi.
Vähennä kulutustasi.
Jos mahdollista, hanki lisätuloja.
Tee suunnitelma velanhoidosta.
Murskaa velkaa jokaisella mahdollisella sentillä. Jätä vähän käyttörahaa myös ylimääräiseen.
Lopeta lisävelkaantuminen.

Näitä jokaista voi avata erikseen loputtomiin, ja sitä tässä blogissa on tehtykin. Joitain osa-alueita enemmän kun toisia.

Alku voi olla hidasta. Suuren kiven liikkeelle saattaminen vaatii ponnisteluja, mutta kun liike alkaa on vauhtia mahdollista kasvattaa. Seuraavat lisävinkit ovat luontainen jatkumo ensimmäisille. Nämäkään eivät ole iltapäivälehtien "käytä samaa teepussia sata kertaa" -tyyppisiä über-mahtavia pelastusrenkaita, vaan todeksi havaittuja, ajan kanssa muutoksen tuovia ajatusrakenteen muokkaamiseen tähtääviä asioita. Iltapäivälehtiroskaan nähden tämä on kaikkea muuta kuin mediaseksikästä. Jos et ole aiempia vinkkejä lukenut, lue ne ensin tästä. Muokkasin sieltä lauserakenteita ym. pikkujuttuja vähäsen luettavampaan muotoon.




1. Jatka oman tilanteesi seuraamista. Ole rehellinen.
Liian monesti itse tein suunnitelmat, järjestelin ja laskeskelin, unelmoin velkojen maksamisesta. Yhtä lailla liian monesti lopetin noiden laskelmien ja suunnitelmien seuraamisen. Jokaisella kerralla ajauduin takaisin luottojen limiittien paukkumiseen, yleensä velkaa oli lopulta vähän enemmän kuin aluksi. En voi olla ainoa joka näin on toiminut.
Jos näet vaivan ja laitat oman tilanteesi paperille tai laskentataulukkoon, on suoraan sanottuna typerää jättää asia siihen. Menetkö viikonloppuna elokuviin, ostat leffalipun ja popcornit, katsot mainostrailerit ja sitten lähdet pois? Aivan. Kun kerran aloitat, katso homma loppuun saakka.
Eräs ulkomaalainen personal finance -blogisti on pitänyt viisi vuotta blogia, eikä edistystä ole tapahtunut oikeastaan ollenkaan. Hän kuitenkin on rehellinen ja jatkaa yrittämistä.

2. Tee tavoitteita. Varsinaisia tavoitteita ja välitavoitteita. Juhli saavuttaessasi näitä!
Matka velasta velattomuuteen voi olla sekä rahallisesti että ajallisesti valtava. Ajomatka Helsingistä Utsjoelle tuntuu lyhyemmältä ja siedettävämmältä kun pysähdyt reitille jaloittelemaan, katselemaan nähtävyyksiä ja näin pois päin. Velanmaksussa pätee sama!
Kun saavutat tavoitteen, juhli sitä! Se on oma pieni matkansa, oma tarinansa kahden etapin välillä. Velanmaksu on kokonaisuus jossa voi olla juuri niin monta juhlan paikkaa kun haluat! Jokainen löytää oman tapansa iloita tavoitteidensa täyttymistä. Suklaalevyn ostaminen, ravintolareissu, kynttiläillallinen puolison kanssa, keilausilta koko perheen voimin, mitä vain. Tärkeintä on palkita itsensä hyvästä käytöksestä ja onnistuneesta työskentelystä.

 3. Sitouta itsesi.
Mieti jotakin sellaista asiaa joka on kuulunut elämääsi pitkän aikaa. Jokin harrastus, sinnikäs opiskelu, työkokemuksen ja osaamisen kartuttaminen jne. Mikä sinut on saanut pyrkimään tämän toiminnan jatkamiseen ja kehittämiseen? Mikä sinut on sitouttanut?
Kun olin opiskelemassa nykyiseen ammattiini, minut sitoutti tulevan työn mielekkyys. Itse opiskelusta en pitänyt, vaan odotin työelämää. Se oli motivaattorini. Olen monesti tehnyt jotakin vain koska olen luvannut ja/tai joka on tuntunut sillä hetkellä hyvältä. Velanmaksuun liittyen olen sitouttanut itseni tällä blogilla. Saan monella eri tavalla hyvää mieltä seuratessani edistystä.
Olet tilivelvollinen vain itsellesi! Millä siis voit sitoutua siihen että pystyt aloittamaan sekä jatkamaan velanmaksuprojektiasi? Eivät kaikki ala pitämään blogia. Eihän se minullekaan ensin ollut ratkaisu. Katso vaikka blogin kaksi ensimmäistä tekstiä; ne ovat elokuulta 2012. Seuraavat kirjoitukset alkavat huhtikuulta 2013. Vasta silloin ylipäänsä pystyin tähän koko elämäntapamuutokseen lähtemään.
Joku pitää päiväkirjaa. Joku avautuu läheisilleen. Joku tekee päätöksen itsensä kanssa eikä edes kerro muille. Pääasia on että löytää sen itselleen soveltuvan keinon ja kiinnittyy siihen.

4. Inspiroidu.
Oma matkasi kohti velattomuutta alkaa siitä hetkestä kun päätät muuttaa nykyisen tilanteesi. Tuo matka on omasi, ja sille mahtuu paljon kokemuksia jotka voit vain itse kokea. Kuitenkin, juuri omien ajatustesi ja kokemustesi vuoksi pystyt samaistumaan myös muiden tilanteisiin. Lue, etsi ja hanki tietoa ja uppoudu muiden ihmisten tarinoihin. Löydät niin onnistumisia kuin epäonnistumisia. Löydät vinkkejä, elämyksiä ja jopa tietynlaista ymmärtävää tukiverkkoa niin halutessasi. Olen saanut aivan valtavasti inspiraatiota muiden tarinoista ja on tuntunut erityisen hyvältä lukea sellaisia kommentteja ja sähköposteja joissa tämä blogi on toiminut motivoijana jollekin raha-asioidensa kohtaamisessa.
Velkaan ja velattomuuteen on yhtä monta lähestymistapaa kuin on ihmistäkin.
Insiroidu! Vaikutu!

5. Elä muuta kuin velkaisen elämää.
Jos luulet että tämä tarkoittaa samaa kuin elä leveästi, palaa vaikka tämän blogin alkuun.
Elämä ei ole pelkkää rahaa, eikä se ole siis pelkkää velkaakaan. Että jaksamme tätä velkaprojektia, elämässämme täytyy olla mielekkyyttä ja muutakin sisältöä. Hauska puoli tässä on se että kukaan ei voi sanoa tai määritellä mitä tuo mielekäs sisältö voi olla. Se on jotain joka odottaa meidän sisällä päästäkseen esiin! Se on sitä mitä aiemmin ajattelit toteuttavasi "sitten kun kaikki on hyvin".

6. Ota muutos vastaan.
Ihminen muuttuu ja kasvaa läpi elämän. Velkataakastaan luopuva ihminen ei muuta elämäänsä rahalla, vaan muuttamalla itseään ja suhtautumistaan. Ajatus- ja tunneprosessit taloudellisessa käyttäytymisessä tulevat muuttumaan aivan takuuvarmasti.
Mitä luulette että vuoden 2012 Veli olisi tehnyt jos hänelle olisi tippunut taivaasta 10 000€? Minäpä kerron. Hän olisi maksanut velkansa ja puolen vuoden kuluttua ollut uudelleen vastaavassa tilanteessa. Vuoden 2014 Veli on aika paljon erilainen. Olen muuttunut, kasvanut ihmisenä enemmän kuin aikuisiällä vastaavalla ajanjaksolla milloinkaan aiemmin.
Päästäksesi veloista pysyvästi eroon, ota vastaan muutos ja kasvu itsessäsi sitä mukaan kun se ilmenee.

7. Hyväksy mennyt.
Edellisessä kohdassa mainittiin kasvu. Kasvuun liittyy kasvukipu, joskus tuskin huomaamaton ja joskus valtaisa, kramppaava ja vastaan laittava kipu. Jos annat menneiden valintojen ja elämäntavan jäädä kummittelemaan, on eteneminen hankalaa. Minä olen joutunut hyväksymään kaikki ne typerät valinnat jotka ovat edesauttaneet velkojeni kertymistä ja monen vuoden hallintaa elämästäni. En voisi olla tässä muuten, näinkin pitkälle edenneenä.

8. Käytä kertynyttä osaamistasi hyödyksesi.
Matkan varrella sinusta tulee henkilökohtaisen talouden yliasiantuntija, Mammonan Markiisi. Tiedostat omat vahvuutesi ja sudenkuoppasi ja osaat navigoida TomTomia paremmin eurojen maailmassa. Prosessin aikana löydät itsellesi soveliaimmat tavat käyttää rahaa, kuten välttää käteisen käyttöä tai nettikauppojen selaamista. Pystyt tekemään suunnitelmia ja budjetoida niin että aiemmin yllättävät menot eivät lopulta olekaan niin yllättäviä eivätkä oikeasti yllättävät menot olekaan se korttitalon kuuluisa viimeinen kortti. Kaikki tämä tapahtuu oikeastaan kuin itsestään, prosessoivan ja aktiivisen mielen sivutuotteena. Sitä vain tulee päiviä kun huomaa että tietyissä asioissa toimii automaattiasetuksilla omaan tilanteeseen parhaiten soveltuvalla tavalla.
Ymmärtäen että Mammonan Markiisi on huumoria, en missään nimessä sano olevani täydellinen tai kaiken jo omaksunut yli-ihminen. Elämää on minulla edessä kymmeniä vuosia (oletettavasti) ja kaikki tuo aika tulee olemaan lisäoppia ja syvennystä ja taitojen karttumista. Mammonan markiisina saamme edes puolitosissamme tuumata tehneemme edes jotakin oikein kun arvonimikin tupsahtaa kaiken muun hässäkän keskellä.

Jos olet sitä mieltä että tällainen elämänhallintatyyppinen teksti on turhanpäiväistä jaarittelua, kehotan siirtymään niihin ensimmäisiin vinkkeihin ja sen jälkeen lukemaan vaikka ne aivan ensimmäiset tekstit. Ensimmäisten tekstien kirjoittaja ei nimittäin myöskään olisi kokenut tällaista lainkaan hyödyllisenä. Niiden kirjoittaja, vuoden 2012 Veli, oli vain kyllästynyt velkoihinsa mutta ei sitten kuitenkaan valmis tekemään niiden eteen tarpeeksi.

Jos haluat niitä iltapäivälehtien vinkkejä, voit mennä lukemaan Ilta-Sanomien keinot säästää 10 000€ vuodessa.

4 kommenttia:

  1. Hyvää tekstiä. Hienoa kun pohdit paljon asian henkistä puolta, eikä vain numeroita, velkaa ja rahaa.

    VastaaPoista
  2. Aah...rakastan tätä blogia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minäkin :) Ei voi kerralla edes kahlata koko menneisyyttä läpi kun on niin asiapitoista tekstiä, että pitää aina hetki sulatella näitä totuuden sanoja.
      T: Aloitteleva säästötär

      Poista
    2. Nyt tuli niin hyvään kohtaan tämä kommentti (ja edellisetkin tietysti, kiitokset niistä!) kun ajauduin lukemaan koko kirjoituksen ja kohta 5 osui omaan nilkkaan. Teen heti kirjoituksen siitä, tarvitsin juuri tällaista ajatusvoimaa tähän hetkeen. Jee!!

      Poista

Kiitos kommentista! Bottispämmäyksen vuoksi muutin asetuksia niin että vähän täytyy nähdä vaivaa kommentoidakseen.

Lue myös:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...