Pages

sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Unelmien aarrekartta

Kuva: Darren Wittko

Melko varmasti olet joskus ollut joko koulutunnilla tai työelämässä, kursseilla tai muualla tilanteessa jossa sinua on pyydetty leikkelemään lehdistä kuvia ja liimaamaan niitä taustapahville.
Tehtävänanto on voinut olla selkeä, tyyliin "Leikkaa kuvia jotka muistuttavat sinua lapsuudesta", tai avoimempi jossa voi tehdä mitä vain.

Aarrekartta on menetelmä jossa käytetään tätä hyvin tyypillistä (ja joidenkin mielestä lapsekasta) tapaa konkretisoida mielen maisemia.

Itse olen tehnyt useamman aarrekartan. Yksikään ei kyllä enää ole tallella, mutta muistan niiden sisältöä kyllä. Ne mitä olen tehnyt ovat olleet sellaisia tehtävänantoja joissa on ollut tarkoitus kuvata omia ajatuksia tiettyyn aiheeseen liittyen.

Unelmien aarrekartta. Mikä se on? Yksinkertaisesti sanottuna se on juuri sitä mitä unelmasikin. Haaveilu ja unelmointi kuuluvat ihmisyyteen ja ne ovat hyviä asioita. Jossain kohtaa menee tietysti raja. Jos ihminen käyttää unelmointia pakona oikeasta, elävästä elämästä, itse unelmointi on unelmien täyttymisen esteenä.

Aarrekartta ikään kuin johdattaa meitä kohti unelmiamme. Leikkaa - liimaa on muutakin kuin sitä itseään. Kun selailemme erilaisia kuvia jotka symboloivat sellaisia asioita joita kohden haluamme elämässä kulkea, aktivoimme samalla itseämme toimimaan niiden saavuttamiseksi.

Haluatko tehdä tietokoneversion itsellesi aarrekartasta? Seuraavassa yksinkertainen ohjeistus siihen.

1. Avaa kuvankäsittelyohjelma, esim. Picmonkey. Picmonkeyn etusivulla, valitse Collage. Valitse jokin kuva koneeltasi, että ohjelma avautuu.

2. Ohjelma avautuu kuvan mukaiseen näyttöön.
  • vasemman kolumnin ylimmästä kohdasta voit valita kuvia joita käytät kartassasi.
  • Käytä koneellasi olevia kuvia tai etsi vaikka Flickristä. Käytä vaikka Googlen kuvahakua, tallenna kuvat koneellesi ja lataa palveluun. (huom. tekijänoikeudet)

 3. Vasemman kolumnin toiseksi ylin kohta antaa mahdollisuuden muotoilla kuvaslottien määrää ja asettelua. Tämä on karttasi pohja. Kun olet valinnut mieluisan asettelun, täytä slotit kuvilla ylimmässä kohdassa.
Tallenna kun olet valmis.


4. Tuo ohjelma mahdollistaa monenlaisen kikkailun mutta riittää että asettelet kuva. Itse tiedät niiden tarkoituksen.
Valmis kartta voi olla minkälainen vain! Itse tein palvelun esimerkkikuvista ja symboleista seuraavanlaisen esimerkkikartan.




Mitä se sitten voisi tarkoittaa? Kuvien merkitykset voisi avata vaikka seuraavasti. (Nämä tosiaan ovat palvelun esimerkkikuvia ja joidenkin kohdalla piti vähän pohtia että mitä niistä kirjoittaisin.)

1. Haluan ankkuroida parisuhteeni vielä kestävämmälle pohjalle.
2. Haluan oppia uutta, kehittää ajatteluani jne.
3. Kotini sisustus ei edusta minua, haluan selkeyttää sitä.
4. Ensi kesänä aion vihdoin mennä oikealle piknikille.
5. Haluan osoittaa isovanhemmilleni että arvostan heitä, vielä kun se on mahdollista.
6. Rokkitähti. Haluan soittaa bändissä!

Okei. Kun aarrekartta on valmis, kuva on tallennettu, voit laittaa sen vaikka taustakuvaksi tai tulostaa jääkaapin oveen. Kun näet karttaa koko ajan / usein, alkaa mielessä väistämättä raksuttaa. Mitä voisin tehdä saavuttaakseni haaveeni ja tavoitteeni?

Ahaa-elämyksiä syntyisi tässä tapauksessa vaikka näin:

1. Annan aikaa parisuhteelle. Teen mieluisia yllätyksiä. Toteutan kohdan 4. kesäloman ensimmäisenä aurinkoisena päivänä.
2. Menen kirjastoon ja kysyn luettavaa. Harkitsen kirjapiiriin liittymistä. Katson syksyllä avoimen yliopiston tarjonnan.
3. Etsin viisi mieluisaa sisustusblogia joita alan seuraamaan. Muutan kotini edustamaan minua itseäni ja annan siihen aikaa näin ja näin paljon.
4. Kts. kohta 1.
5. Soitan heille NYT! Käyn kylässä ja kerron kuinka mukava on käydä heidän luonaan. Autan koti- tai pihatöissä.
6. Soittelen omaksi ilokseni ja muistinvirkistykseksi ensin kotona niin ja niin kauan. Kesäloman aikana menen aikuisten bändileirille mikäli innostus vielä säilyy.


Haaveet ja unelmat, pienet tai suuremmat, muistuttavat kuvamuodossa omalla aarrekartalla. Se auttaa muistamaan ne tavoitteet joita itsellesi asetat. Totuus kuitenkin on että aina välillä tavallinen arki kiireineen tulee kylään, ja niinhän sen kuuluukin tehdä. Mieli ohjautuu kuitenkin takaisin tavoitteiden täyttymiseen tuollaisen visuaalisen apuvälineen avulla.

Kukaan ei määrittele millaisia haaveidesi tulisi olla. Ne voivat olla hyvin arkisia tai hyvin suuria. Päivän aihe on hyvä olo, parempi mieli. Tarkoitus on ottaa askel talouden hoitamisesta sivuun, toisaalta myös taloudelliset tavoitteet soveltuvat erittäin hyvin aarrekartan yhdeksi osa-alueeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Bottispämmäyksen vuoksi muutin asetuksia niin että vähän täytyy nähdä vaivaa kommentoidakseen.

Lue myös:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...