Pages

perjantai 27. joulukuuta 2013

Kulutusähky, Tavarataivas ja Alehysteria

Kulutusähky. Hieno sana. Oletko sinä kulutusähkyssä joulun jälkimainingeissa? Moni on. Lähes joka kodissa on joku, joka on ajatellut ääneen tai itsekseen että onneksi joulu on ohi. Tavarapaljoutta manataan vaikka itse on oltu osallisina sen luomisessa. Saamme kuitenkin heti uuden syyn kirmata kaupoille kun joulun jälkeiset alennusmyynnit alkavat.

Ennen kuin lähdet alekierrokselle, suosittelen seuraavaa. Katso Yle Areenasta suomalainen dokumentti nimeltä Tavarataivas. Tällä tietoa sen voi katsoa 6.1.2014 saakka. Dokumentti kertoo miehestä joka laittaa kaiken omaisuutensa varastoon, ja vuoden ajan toimii siten että saa hakea yhden tavaran päivässä varastosta pois. Erittäin mielenkiintoinen lähestymistapa tavaraan. Mitä ihminen tarvitsee ja mikä on jotain mihin liittyy vain halu?

Päivitys 3/2017: Tavarataivas oli idealtaan sen verran hauska että se poiki tv-sarjan Riisutut jota esitetään keväällä 2017 televiossa.

Voit katsoa trailerin dokumentista alla.

 

Alennusmyynnit eivät ole paha asia jos niitä käyttää oikein. Jokaisessa alessa myydään huokeaan hintaan sesonkituotteita, jonka aika on joko menossa tai mennyt ohitse. Nyt esimerkiksi kannattaa tehdä ensi jouluun liittyviä hankintoja. Jos tietää että nykyinen muovikuusi kestä enää vaan uusi tarvitaan ensi vuodeksi, sen saa todennäköisesti huomattavasti edullisemmin nyt. Joulukoristeet ja -valot lähtevät puoleen hintaan tai halvemmallakin.
Suurin virhe on lähteä kaupoille kukkaro ladattuna mutta mieli täysin tietämättömänä siitä mitä lähtee ostamaan. Parasta on tehdä etukäteen lista asioista joita voisi ostaa jos sattuu hyvän diilin löytämään. Sen mitä suunnittelee etukäteen saa ostaa, muuta ei.

Kivijalkakauppojen rinnalla nettikauppa loistaa ja kasvaa vuosi vuodelta. Netin kautta saa melkoiset alennukset myös, tosin ostamisen kynnys saattaa olla monelle matalampi. Sama juttu pätee nettiosteluun kuin muuhunkin ostamiseen; tee lista etukäteen, vasta sitten kannattaa lähteä surffailemaan. Niinkin yksinkertainen toimenpide vähentää hutiostoksien tekemistä.
Sähköpostiini on kilahdellut monenlaisia aleilmoituksia jo tässä aamupäivän aikana. Yksi lähettäjistä on Ostohyvitys (päivitys 2017: nykyään Bonusway), palvelu jonka kautta ostoksia tehdessään Ostohyvitys saa myynneistä komission jonka se jakaa ostajan kanssa. Kyseessä on siis ns. Cashback-palvelu tai sivusto. Ajatuksena on että mitä enemmän hoidat ostoksiasi (vaatteet, hotellit, matkustaminen, elokuvat, musiikki, pelit jne.) palvelun kautta sen enemmän saat rahaa takaisin itsellesi. Rahan kerääminen koukuttaa ja voi tehdä sen että ostaa enemmän kuin mitä on ajatellut, vain että saisi cashbackia itselleen. Maltilla käyttäen palvelu on ihan ok. Jos joka tapauksessa tilaisin pitsan netin kautta, miksi en sitten saisi siitä alennusta samalla? Omalle hyvitystilille kertyneet rahat voi siirtää pankkitilille kun rahaa on kertynyt vähintään 15€. Riippuen minkälaisia ostoksia tekee, se voi kertyä hiljakseen, tai esim. hotellivarauksista hyvinkin nopeasti. 

Jos haluat kokeilla palvelua, voit siirtyä suosittelulinkkini kautta ja rekisteröityä sivuston käyttäjäksi (Tästä Bonuswayn sivulle) (Ent. Ostohyvitys). Palvelun käyttäjä voi toimia ns. suosittelijana. Suosittelija saa uuden ihmisen tuomisesta palvelun piiriin pienen kiitoksen. Tämä on tätä nykyajan markkinointia, joka tulee yleistymään sitä enemmän mitä enemmän nettikauppa jyrää tavallisia liikkeitä. Ihmiset suosittelevat tuotteita / liikkeitä muille ihmisille ja saavat toteutuneista kaupoista kiitoksen/komission.

Sain yllättäen joululahjaksi kirjekuoren. Sellaisen kahisevan kuoren. Olen miettinyt miten ja mihin käyttäisin lahjan. Parissa nettikaupassa olen käynyt jo kassalla asti, kunnes olen peruuttanut ostokset. Tuo ylimääräinen raha olisi kiva suunnata johonkin mitä itse tarvin. Tai haluan. Minulla on vapaus ostaa itselleni sellainen lahja jota arvostan. Kuitenkin, huomaan sen olevan hyvin vaikeaa. Pitäisikö käyttää tuo raha velanmaksuun? Sillä en välttämättä tarvitse mitään, enkä tiedä olenko tällä hetkellä asemassa jossa kannattaisi tehdä puhtaasti haluun perustuvaa ostosta.  Lahjan antaja ei kuitenkaan välttämättä ajatellut että tavallaan maksaisi puolestani velkojani, sillä niinhän se olisi jos Visalle siirtäisin summan..
Sen tiedän että kaupoista pysyn kaukana, sillä en halua tehdä ostoksia joiden haluamisestakaan en tiennyt mitään ennen kuin alennuskyltit näin. Ainoa joulualeen liittyvä artikkeli on glögi, jota ostan joskus loppiaisen jälkeen useita litroja, myyntihinta kun on jopa 20snt/ltr ja säilyvyyttä on ensi jouluun.

Lähditkö sinä alennusmyynteihin? Kiersitkö kauppoja jalkaisin vai netissä? Mihin tai miten minun kannattaisi käyttää lahjaraha (100€), jota en todella osannut odottaa etukäteen?

4 kommenttia:

 1. Älä ainakaan hätiköiden käytä sitä mihinkään. Kuten sanoit, et juuri nyt tarvitse mitään, joten älä osta. Ymmärrän, että velkojen lyhentäminen lahjarahalla voi tuntua tylsältä, mutta mikset käyttäisi satasta säästöpossun lihottamiseen? En tarkoita sinua henkilökohtaisesti, mutta yleisesti ottaen talousvaikeuksissa olevien ihmisten ongelma on se, että raha polttaa näpeissä. Säästössä olevalla pesämunalla saat jotakin paljon arvokkaampaa kuin kivan, mutta turhan tavaran - nimittäin mielenrauhaa. Jos jonakin päivänä törmäät sellaiseen tarpeeseen, jonka ehdottomasti tarvitset, mutta siihen ei löydy ylimääräistä rahaa, ota silloin hyvällä omallatunnolla lahjaraha käyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista!
   Säästöön laitto onkin yksi vaihtoehto. Toisaalta, se uppoaisi muiden säästöjen joukkoon enkä sitä kyllä sieltä enää käyttöön ottaisi.
   En ole kiireellä sitä käyttämässä, ehkä vielä mietin niiden harrastusvälineiden ostamista mitkä jo ostokorissa kävivät joulun aikana.

   Poista
 2. Olen Kitupiikittären kanssa samaa mieltä siitä, että rahan käytöllä ei todellakaan ole mitään kiirettä, mutta minusta on hyvä ajatus käyttää lahjaraha oikeasti lahjan ostamiseen. Eli siis ostaa jokin tavara tai kokemus, jonka pystyisi jatkossakin yhdistämään rahalahjaan ja sen antaneeseen henkilöön. Se on ollut varmaan hänen tarkoituksensakin, että ostaisit itsellesi jotain, mistä sinulle on iloa. Jos nyt et tarvitse tai halua mitään, niin voit odottaa, mutta ihan varmasti tulee sellainen tilanne, että haluat jonkun tavaran ja sitten sinulla on nämä 100€ käytettäväksi.

  VastaaPoista
 3. Tässä olen osittain Kitupiikittären kanssa samoilla linjoilla. Niin kauan kuin on velkaa, on mielestäni ainoa vaihtoehto laittaa raha säästöön/lyhentää velkoja. Ostoksia ehdit tehdä myöhemmin aivan riittävästi, mutta tämä on varmasti paljon mukavampaa sen jälkeen kun velat on hoidettu.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! Bottispämmäyksen vuoksi muutin asetuksia niin että vähän täytyy nähdä vaivaa kommentoidakseen.

Lue myös:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...