Pages

sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Luottokorttivelan rökittäminen superlyhennyksillä


Kuva Phillip Taylor
Yksi variaatio luottokorttivelan / muun joustavan velan kuittaamiseen on superlyhennysten tekeminen.

Tämä menetelmä, kuten mikään muukaan, ei sovi kaikille. Jokaisella on oma lähestymistapansa velkojen maksuun ja se kaikille suotakoon.

Mitä on superlyhentäminen?

Superlyhentäminen on sitä, että velkaan tehdään palkkapäivänä reilu lyhennys ja velkaa käytetään elämiseen kuukauden ajan erittäin niukasti. Luoton uudelleen käyttöön on siis lupa. Jos ajatellaan että palkka olisi 2000€, ja asumiseen ja juokseviin laskuihin menisi 750€, ruokabudjetiksi 300€ ja muihin menoihin 150€, rökitettäisiin velkaa 800€ eurolla. Kaikki mahdollinen raha mikä vain ikinä irtoaa, kohdennettaisiin täysimääräisesti velan maksuun ja sitten pyrittäisiin välttämään sen käyttöä.

Teoriassa helppoa, käytännössä ei. Superlyhentäminen vie tuloista suuren osan suoraan luottoyhtiölle, ja jokainen ylimääräinen meno, ylimääräinen ostos pitää nostaa luotolta takaisin käyttöön. Tämä tapa toimii sellaiselle ihmiselle jolla on kykyä / mahdollisuus sietää houkutuksia ja joille luoton käyttäminen on tarpeeksi suuri kynnys, että maksettua superlyhennystä ei ota takaisin käyttöön kuin aivan välttämättömimmissä hankinnoissa.
Ihmiselle jää saman verran rahaa käyttöön, se vain laitetaan heti palkkapäivänä luotolle. Jos maksaa sinne sen 800€, ja kuukauden mittaan käyttää siltä 500€, jää lyhennyksen osuus 300€ kuluneelle kuukaudelle. Jos olisi tehnyt ainoastaan minimilyhennyksen, olisi se ollut jotakin 70€-120€ suuruusluokassa. Luotto lyhentyy siis superlyhennyksellä nopeammin, vaikka korttia / tiliä käyttäisikin kuukauden mittaan.


Superlyhentäminen vaatii toimivaa budjetointia, sillä ihmisen täytyy tietää miten paljon eri menoihin tarvitsee kuukauden mittaan rahaa. Laskuihin menevä osuus pitää tietää etukäteen, samoin ruokakuluihin ja sekalaisiin kuuluva osuus. Vain näin voi tietää mikä on suurin mahdollinen superlyhennys kuukauden ajalta, jonka voi siirtää heti palkkapäivänä luotolle.

Itse en tätä menetelmää käytä. Se ei sovi minulle. Ehkä se, että luottoa on lupa käyttää (mahdollisimman vähän) kuukauden aikana, saa minut varuilleen. Minulle on helpompaa yrittää harjoittaa nollalinjaa eli luoton käyttämättömyyttä ja sen maksamista muilla lähestymistavoilla kuten realistisen lyhennyksen tekemistä palkkapäivänä, ja mahdollista lisälyhentämistä myöhemmin kuukauden aikana.

Oletko sinä kokeillut jossain vaiheessa superlyhentämistä? Miten sujui? Miltä ajatus tilin tyhjentämisestä heti palkkapäivänä luotolle tuntuu?

4 kommenttia:

 1. Olen kokeillut tämäntyyppistä velan lyhentämistä, mutta mulla se ei ole toiminut. Koska on tavallaan lupa nostaa luotolta rahaa, niin itse maksoin sitten Visalla kaikki ostokset ja usein kävi niin, että olen kuukauden aikana maksanut ostoksia suuremmalla summalla kuin olin velkaa edes lyhentänyt. Budjetti olisi ehkä auttanut asiaa. Minulle sopivampi tapa on lyhentää velkaa tietty määrä, jonka jälkeen luottokorttiin saisi koskea vain äärimmäisessä hädässä.

  VastaaPoista
 2. Hmm, en tiedä... Voisin tammikuulla kokeilla tätä. Olen joskus typeryyksissäni maksanut velkaa velalla, eli nostanut joustoluottoa Visan maksuun. Juu, ei toiminut, ei. :-/
  Mutta minulla ei toimi liioin käteisen käyttö eli viikkoraha. Käteinen polttaa taskuissa ja tuntuu ylimääräiseltä rahalta joka pitää heti tuhlata! Mahtaa juontaa juurensa siihen, että aina joulun alla mummalta ja vanhemmilta sai isomman summan käteistä jotta sai ostaa jotain kivaa itselleen....
  Taidan laittaa kokeilun alle, tule lukemaan sitten kuinka kävi! :-)

  VastaaPoista
 3. Voiskohan tässä soveltaa hieman jos on esimerkiksi kolme (perusmaksutonta) luottokorttia käytössä ja riittävästi pokkaa velan pyörittämiseen. Eli jos on asuntolaina/käyttölaina, tms korkeekorkonen josta haluaa nopeasti eroon niin nostaa ensin 1. kortilta tappiin ja maksaa lainaa pois, sitten ennen kuin tuo kortti alkaa kasvaa korkoa niin maksaa sen pois 2, kortilla ja ennen kuin tuo alkaa kasvaa korkoa niin maksaa sen pois 3,kortilla. Tällä aikaa on kerennyt saamaan keskimäärin kolme palkkaa työstä joista tietysti säästää sen verran että maksaa tuon 3. kortin nollille ennen kuin se alkaa kasvaa korkoa. Sitten sama kierros taas alusta uusiksi.

  Miltä kuulostaa? Vaatii tietysti tarkkaa laskemista eikä saa olla liian isoja ongelmia luottojen käyttämisen kanssa, mutta voi periaatteessa riittävän monta rundia toistettuna leikata sen tuolla tavoin lyhennettävän alkuperäisen lainan maksuaikaa usealla kuukaudella...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollainenkin varmasti voisi jollekin sopia. Ei vain saa olla sitä pelkoa että jää nalkkiin eri korttien käyttöön. Jos siis on pienikin mahdollisuus että ei hoidakaan korttien saldoja kokonaan loppuun ("voisihan sitä satasen jättää itselle käyttöön") niin silloin kannattaa välttää systeemiä.

   Poista

Kiitos kommentista! Bottispämmäyksen vuoksi muutin asetuksia niin että vähän täytyy nähdä vaivaa kommentoidakseen.

Lue myös:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...