Pages

sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Opintolaina

Olen luvannut julkaista opintolainaan liittyvää informaatiota ja nyt sen teen. Kulutusluottojen maksun ohellahan olen maksanut opintolainaa, todennäköisesti vuodesta 2009 alkaen. En paljon ole kiinnittänyt koko opintolainaan huomiota, sen on lähtenyt suoraveloituksena tililtä ja hyvin hiljalleen pienentynyt. Pari kertaa olen pyytänyt lyhennyssumman suurentamista, mutta tähän ei kuitenkaan ole lähdetty. Onpa rahalle ollut muitakin käyttökohteita, suuremmilla koroilla varustettuja velkoja.
Nyt on kuitenkin myös opintolaina otettu tähtäimeen ja suhteellisen pian, ensi syksynä / loppuvuodesta lukitaan tähtäin ja aletaan opintovelkojen tarkka-ampuminen.

Eräänlaista tähtäämistä tämäkin. Kuva Teemu Mäntynen

Alla olevassa erittelyssä näkyy opintolainan lyhennysaikataulu nykyisellä suunnitelmalla. Noin suunnilleen. Korkokantahan voi muuttua ajan saatossa, kuitenkin sen vaikutus näin pieneen summaan on melko olematon.

Velkaa jäljellä tällä hetkellä 5043,83€.
Vuoden 2014 lopussa  €4,568.42
Vuoden 2015 lopussa  €4,083.89
Vuoden 2016 lopussa  €3,590.08
Vuoden 2017 lopussa €3,086.81
Vuoden 2018 lopussa €2,573.89
Vuoden 2019 lopussa €2,051.13
Vuoden 2020 lopussa €1,518.36
Vuoden 2021 lopussa€975.38
Vuoden 2022 lopussa €421.99
Vuoden 2023 syyskuun lopussa 0€.

Huh. 117 kuukautta maksuohjelman mukaisia lyhennyksiä jäljellä. Näin ei kuitenkaan tule asianlaita olemaan. Kun muut velat on hoidettu, alkaa opintolainan lyhentäminen rivakammin. Tämän hetken ajatus on että hoidan sen nopeasti loppuun saakka. Voi kuitenkin olla että koen jossakin vaiheessa tärkeämmäksi painottaa asuntolainan lisälyhentämistä, koska siihen korkovaikutukset ovat luonnollisesti merkittävämmät.

Vuonna 2014 aion tehdä vähintään yhden ylimääräisen lyhennyksen opintolainaan. Tämä ei-niin-merkittävä tavoite johtuu siitä, että ensisijaisesti haluan eroon yhdistelylainasta. Tämän yhden lisälyhennyksen listasin tavoitteekseni vuodelle 2014 vain, koska olisi kiva lähteä seuraavalle vuodelle siten että opintolainasta olisi rikottu 4500 euron raja.

Nettipankin mukaan opintolainaa on nostettu yhteensä 7029,45€. Tämä kaiketi sisältää puolivuotisia korkoja jotka on lisätty pääomaan opintojen aikana. Ehkä. Joka tapauksessa laina on hiljakseen kutistunut parilla tonnilla vuosien aikana. Jotain hyvääkin sentään. Laina-aika tuossa lyhenee merkittävästi kun lyhennyksen summaa nostaa, sekin on tietysti hyvä puoli.

Noin. Nyt tiedätte mikä on lähtökohtana sitten kun kulutusluotot on kuitattu ja lähden purkamaan ammattiin valmistumiseni kustannuksia.

3 kommenttia:

 1. Täällä suunnalla on myös opintolainaa, jonka maksusuunnitelman mukainen takaisinmaksu alkaa ensi joulukuussa. On myös asuntolainaa 2kpl, joista pienempi on 10500e.
  Opintolainaan olen tehnyt ylimääräisiä, joten lainaa on tällä hetkellä 5400e. Tavoitteena olisi jouluna lainan olla alle 4000e, eli n. 150e/kk. Kumpaa lainaa olisi järkevämpää lähteä lyhentämään aggressiivisemmin pois? Asuntolainan pienentäminen houkuttelee vaihtuvien korkojen vuoksi, mutta sitä on roimasti enemmän kuin opintolainaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaankin kannattaa tehdä suunnitelma jonka lopputulos on se että jäljellä on vain yksi asuntolaina. Jos pienempi asuntolaina on vain 10 000€, ehtii todennäköisesti maksamaan sen sekä opintolainan pois ennen kuin korkotaso alkaa nousta - riippumatta siitä kumoaa maksaa ennemmin pois, asuntolainaa ja opintolainaa.

   Poista
  2. Samalla tavalla olen myös yrittäny järkeillä asiaa. Tein laskelmia, joiden mukaan opintolaina voisi olla maksettuna tammikuussa, mikäli tulee veronpalautuksia ja käytän hieman säästöjä tähän. Tämän jälkeen lyhennän pienemmän asuntolainan pois (8/16 voisi olla realistinen tavoite, jos säästän samalla). Nyt kun mietin, en koe tarpeeksi mielekkääksi lyhentää isompi korkoista asuntolainaa ensin, koska haluan nopeammin tuloksia/yhden lainan tipahtamisen pois kyydistä. Kiitos motivoivasta blogista!

   Poista

Kiitos kommentista! Bottispämmäyksen vuoksi muutin asetuksia niin että vähän täytyy nähdä vaivaa kommentoidakseen.

Lue myös:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...