Pages

maanantai 16. joulukuuta 2013

Hyödynnä helmikuu velanmaksussa

Velanmaksuun liittyy psykologinen tekijä, monessakin mielessä. Snowballing-menetelmä tuo onnistumisen kokemista, kun näkee pienimpien lainojen tippuvan listalta nopeasti. Joku haluaa maksaa tunnesidonnaisimman lainan ensiksi pois, koska kokee sen ahdistavimpana. Keinoja on monia. Yksi keino jälleen tässä, koska jokainen ajatuksen tason voittohetki, "Minä pystyn tähän!", auttaa pitämään motivaatiota velanmaksuun yllä.

Jos haluaa tehdä mihin tahansa lainaan ylimääräisen lyhennyksen, kannattaa se tehdä maaliskuun lyhennyksen yhteydessä. Miksi? Koska helmikuussa on kolme päivää vähemmän kuin esimerkiksi tammikuussa. Se ei ehkä äkkiä ajateltuna tunnu paljolta, mutta 3 päivää 30:sta on kuitenkin 10%.
Maaliskuussa erääntyvät lainat ehtivät kerryttää korkoa tuon 3 päivää vähemmän*. Jos kohteena oleva laina on kiinteämaksuinen, on tuon lyhennyksen osuus suurempi kuin normaalisti ja vastaavasti koron pienempi. Muissa lainoissa lyhennyssumma on tuon kolmen päivän koron verran matalampi.

Ylimääräisen lyhennyksen tekeminen juuri tässä kuussa on hyvä ajatus. Pienikin lisä tuo tavallaan kaksinkertaisen voiton; kun korkoa maksaa vähemmän ja pääomaa lyhentää enemmän kuin normaalisti, on se ehdottomasti win-win -tilanne. Psykologiselta kannalta katsottuna on helpottavaa tietää että velka lyhentyy enemmän, vaikka lisälyhennys ei olisi suuren suuri.

Ylimääräisen lyhennyksen tekeminen juuri tuolloin on helpompaa, koska helmikuussa  koron kertymisen lisäksi myös rahan kulutukseen on tuo 10% vähemmän aikaa. Helmikuun ja maaliskuun rahapäivät ovat lähempänä toisiaan kuin muiden kuukausien väliset rahapäivät, paitsi jos palkkapäivä on kuun viimeinen päivä**. Vaikka ei olisi juuri mitään mistä nipistää, voi tällöin ottaa vaikka kolmen päivän ruokabudjetin verran ja osoittaa tuo raha velan maksuun.

Potkaistaan velkaa persauksille helmikuuta hyödyntämällä!!


* Tämä ei päde jos lyhennyksen laskentaperusteena käytetty aika on kalenterikuukausi kokonaisuudessaan, esim. 1.1-31.1, 1.2-28.2, 1.3-31.3 jne. Tällöin ylimääräinen lyhennys tulee tehdä helmikuun lyhennykseen. Jos laina "hyppää" kuukausirajan yli, on maaliskuussa erääntyvä lyhennys se mihin tähdätä.

**  Palkanmaksussa sama. Jos palkkapäivä on jokaisen kuukauden viimeinen päivä, on tammikuun ja helmikuun välinen aika lyhin eli se, jossa voi nipistää kuluissa.

1 kommentti:

  1. Laitoin blogisi "Blogit, joista tykkään ♥ " osiooni :) Tämäkin teksti oli niin motivoiva ja uusia ajatuksia herättävä.

    Minä koen Klarnan velan niin ahdistavana, että maksan sen tammikuussa pois. Minä pystyn siihen!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! Bottispämmäyksen vuoksi muutin asetuksia niin että vähän täytyy nähdä vaivaa kommentoidakseen.

Lue myös:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...